Vijeće Europe poziva Britaniju: Ne izručujte Assangea SAD-u

Vijeće Europe poziva Britaniju: Ne izručujte Assangea SAD-u
Foto: EPA

VISOKA povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović pozvala je danas Veliku Britaniju da ne izruči osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea SAD-u jer bi to moglo loše utjecati na slobodu medija. 

Američka optužnica protiv Assangea otvorila je pitanje zaštite ljudi koji otkrivaju kršenja ljudskih prava, rekla je Mijatović.

"Široke i nejasne optužbe"

Idućeg tjedna će se na Londonskom sudu održati ročište o izručenju Assangea SAD-u, gdje ga optužnica tereti da se udružio s bivšom vojnom obavještajnom analitičarkom Chelseom Manning radi objave povjerljivih materijala 2010.

"Široke i nejasne optužbe zabrinjavajuće su jer se tiču aktivnosti koje su u središtu istraživačkog novinarstva u Europi i šire", priopćila je Mijatović.

"Posljedično, izručenje Juliana Assangea po toj osnovi loše bi utjecalo na slobodu medija i moglo bi omesti novinare u ispunjenju njihove zadaće pružatelja informacija i javne kontrole u demokratskim društvima", upozorila je.

Sedam godina bio u ekvadorskoj ambasadi u Londonu

Assange je proveo sedam godina u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu dok u travnju nije iz njega izbačen. Sjedinjene Države ga traže zbog 18 točaka optužnice, uključujući hakiranje vladinih računala i kršenje zakona o špijunaži. Bude li osuđen, mogao bi provesti desetljeća iza rešetaka.

Assange, rođeni Australac, postao je slavan početkom prošlog desetljeća kad je WikiLeaks objavio povjerljivu vojnu snimku napada američkog helikoptera Apache u Bagdadu 2007., pri čemu je ubijeno desetak ljudi, među njima i dva zaposlenika novinske agencije Reuters.

Njegova organizacija kasnije je ponovno razbjesnila Washington objavama tisuća vojnih dokumenata i diplomatskih bilješki.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara