Vijeće HRT-a nije podržalo poslovni plan za 2003.

VIJEĆE Hrvatske radiotelevizije (HRT) danas nije dalo pozitivno mišljenje na prijedlog poslovnog plana HRT-a za ovu godinu, koji je izradilo Upravno vijeće.

Iako je prijedlog podržalo 11 od 14 nazočnih vijećnika, on nije dobio formalnu potvrdu jer prema odredbama novog Zakona o HRT-u Vijeće odluke donosi natpolovičnom većinom glasova svih članova Vijeća, kojih u ovom sazivu ima 25.

No, kako Vijeće HRT-a na poslovni plan treba dati samo prethodno mišljenje on će ostati u obliku koji je predložilo Upravno vijeće.

Po riječima predsjednika Upravnog vijeća Miljenka Jelače nacionalna radiotelevizija ove bi godine trebala ostvariti prihod od milijardu i 242 milijuna kuna, od čega bi čista dobit iznosila nešto više od 78 milijuna kuna.

Na razne investicije utrošit će se oko 235 milijuna kuna, dok za plaće 3499 uposlenika HRT planira izdvojiti 354 milijuna kuna.

U ovoj poslovnoj godini planira se dodatno racionalizirati poslovanje, a posebna pozornost obratit će se kontroli izdataka za putne troškove, dnevnice, te naknade vanjskim suradnicima za posebne projekte, kazao je Jelača.

Odgovarajući na kritike nekih vijećnika upućene prijedlogu poslovnog plana, ravnatelj HRT-a Mirko Galić prokomentirao je kako se "savršen plan ne može ni očekivati kada Vijeće HRT-a Upravi još nije predalo programsku orijentaciju", koja je trebala biti izrađena prošle godine.

Za svoju novu predsjednicu Vijeće HRT-a izabralo je dosadašnju potpredsjednicu Jadranku Kolarević, a za njenu zamjenicu Nadu Gačešić-Livaković.

Kako su njih dvije bile jedine kandidatkinje za čelna mjesta u Vijeću glasovanje je bilo javno, a vijećnici su se usuglasili kako ne žele predlagati protukandidate s obzirom da Vijeće u ovom sazivu treba održati još svega nekoliko sjednica.

Novim Zakonom o HRT-u broj članova Vijeća smanjen je na 11, a umjesto civilnih udruga i organizacija vijećnike će birati Sabor.

Raspravljajući o funkciji javne televizije u razvoju Hrvatske Vijeće je zauzelo stav da se u programu nacionalne televizije više pažnje mora posvetiti razvijanju svijesti o ulozi znanja i obrazovanja, te razvitka gospodarstva.

(Hina) am so

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara