Vijeće HRT-a podržalo Ulagu-Valić i prihvatilo ostavke tri od osam urednika HTV-a

VIJEĆE HRT-a danas je izglasalo povjerenje glavnoj urednici HTVa Jasni Ulagi-Valić, no nije u potpunosti prihvatilo njen zahtjev da potvrdi razrješenja osmero televizijskih urednika.

Vijeće je prihvatilo zahtjeve za razrješenjem samo tri urednika - Olivera Dražića, Katje Kušec i Jasmine Božinovski Živalja, dok je odbilo razriješiti Nikolu Kristića, Damira Matkovića, Branka Schmidta, Aleksandra Kostadinova i Zorana Margetića.

Na mjesta tri razriješena urednika Ulaga-Valić predložila je jedino radijskog novinara Željka Roška za šestomjesečnog vršitelja dužnosti urednika dnevnih informativnih emisija, koje je do danas uređivao Oliver Dražić.

Urednici čije razrješenje nije odobreno nastavit će obavljati svoje dužnosti, ukoliko umjesto zahtjeva za razrješenjem Vijeću ne podnesu neopozive ostavke, o kojima to tijelo ne može raspravljati.

Osmero urednika razrješenja su zatražili prije dva tjedna, zbog ´stalnih programskih razmimoilaženja i nedostatka komunikacije u programskim odlukama s glavnom urednicom´. Među razlozima tog zahtijeva neslužbeno se spominjalo nezadovoljstvo urednika postavljanjem Zorana Šprajca za urednika središnjeg Dnevnika, najgledanije televizijske emisije.

Nakon što mu nije prihvaćen zahtjev za razrješenjem Kristić je novinarima rekao kako se urednicima ne mogu nametati ´gotova kadrovska rješenja´, pa tako ni imena urednika Dnevnika. Dodao je da će nakon što Vijeće nije prepoznalo ´stvarnu bit problema´ od tog tijela zatražiti da mu objasni kako i na koji način može raditi u ovim okolnostima.

Tvrdnje da je pokušala nametati urednika Dnevnika Ulaga-Valić je ocijenila neozbiljnim, dodavši da ne stoje uredničke tvrdnje o nemogućnosti komunikacije s mogućim urednikom Dnevnika koji bi bio podređen čak trojici urednika.

Upitana što će poduzeti kako bi se razriješila ´urednička kriza´ kazala je da će održati kolegij i razgovor kojim bi se trebala dogovoriti daljnja suradnja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjednici Vijeća ponovno se potegnulo pitanje nesuradnje uredništva i Uprave, odnosno ravnatelja Mirka Galića.

Obraćajući se Vijeću prije glasovanja o povjerenju glavnoj urednici, Ulaga-Valić je ustvrdila da je tijekom njenog 11-mjesečnog mandata Uprava odbijala sve prijedloge koji bi olakšavali rad i poboljšali ukupno stanje javne televizije. Među ostalim, dodala je, Uprava je odbila promijeniti neke unutarnje akte koji bi omogućili stimulaciju zaposlenika, mijenjanje koeficijenata za plaće, a nekim njenim suradnicima odbila je dodijeliti urede, čime im je, kako tvrdi, onemogućavala rad.

´Dok smo mi radili dobar program Uprava nije radila ništa, u želji da se cementira postojeće stanje´, ustvrdila je glavna urednica.

Slične tvrdnje ponovila je i u raspravi o Galićevu razrješenju, koju je predložio vijećnik Ante Čović.

Osim Čovića i Ulage-Valić većina članova Vijeća suzdržalo se rasprave o toj točki, koja je zbog isteka vremena predviđenog za sjednicu završila bez ikakvih zaključaka.

Ne želeći se uplitati u raspravu, Galić je kazao tek kako su sve objede na račun uprave lažne i neutemeljene, te kako je to u potpunosti u stanju dokumentirati.

Vijeće nije raspravljalo o ostavkama predstavnika Hrvatske udruge poslodavaca Željka Ivančevića i Hrvatske matice iseljenika Jakše Kušana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara