Vijeće sigurnosti danas o Siriji: U Hami i dalje borbe, "granate padaju svakih 10 sekundi"

Vijeće sigurnosti danas o Siriji: U Hami i dalje borbe, "granate padaju svakih 10 sekundi"

Ilustracija: AFP

SIRIJSKE snage sigurnosti nastavile su s granatiranjem Hame. Vjernici su završili s molitvama prvoga dana muslimanskoga svetoga mjeseca Ramazana.

Udruge za ljudska prava javile su da je u Siriji u nedjelju u tenkovskom napada snaga sigurnosti na vlastite stanovnike ubijeno 130 ljudi, većina u Hami. Tenkovi su opet počeli gađati Hamu u ponedjeljak, nakon što su se preko noći nakratko povukli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svjedoci tvrde da su tenkovi i vojnici otvorili vatru na ljude koji su se vraćali s večernjih molitvi prvoga dana Ramazana. "Granate padaju svakih 10 sekundi", rekao je jedan Sirijac iz Hame na telefon Reutersu.

Grad od lipnja kontroliraju građani koji se protive politici predsjednika Bašara al-Asada. Novo nasilje zabilježeno je i u Damasku. Šestero ljudi ubijeno je u četvrti Erbin kasno u ponedjeljak jer su "prosvjedovali nakon molitve".

Vijeće sigurnosti UN-a danas će raspravljati o stanju u Siriji. SAD i Europa zalažu se za strogu osudu nasilja. Glavna tajnica SAD-a Hillary Clinton rekla je da bi se "međunarodna zajednica trebala složiti i podržati sirijske građane u ovom kritičnom razdoblju", javlja BBC.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara