VIJEĆE SIGURNOSTI PODIJELJENO OKO PROGRAMA NAFTA-ZA-HRANU

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda raspravljalo je u četvrtak o nastavljanju humanitarnog programa naftazahranu za Irak pokazujući duboke podjele oko rata u Iraku.

Rusija i Sirija za sada stoje na putu rezoluciji o nastavku programa nafta-za-hranu protiveći se bilo kakvoj ulozi Sjedinjenih Država i Velike Britanije u ovom programu.

Britanski predstavnik pri UN-u Jeremy Greenstock predložio je da se izbjegne svako spominjanje uloge SAD-a i Britanije, a ruski veleposlanik Sergej Lavrov je dao naslutiti da bi to bio prihvatljiv kompromis.

Lavrov je kazao kako je Rusija protiv izmjena programa koje bi ga prilagodile ratu u Iraku i nastojanjima Sjedinjenih Država i Britanije da opravdaju uporaba sile ili prebace odgovornost na međunarodnu zajednicu.

Američki veleposlanik John Negroponte rekao je kako je rezolucija kojom bi se obnovio program skoro gotova i pozvao Vijeće sigurnosti da ne dopusti da tehničke razlike odgode njezino usvajanje.

Sjedinjene Države, Britanija i glavni tajnik UN-a Kofi Annan traže od Vijeća sigurnosti da odobri nastavak programa nafta-za-hranu kako bi se robe u vrijednosti više od 10 milijardi dolara ranije odobrene mogle dopremiti u Irak.

Program nafta-za-hranu, započet 1996., dopušta Iraku da od zarade za prodanu naftu kupuje humanitarne potrepštine, a o njemu ovisi 60 posto iračkih 24 milijuna stanovnika. Glavni tajnik UN-a Kofi Annan je prekinuo program kratko pred početak rata u Iraku.

Negroponte je odbacio optužbe većine sudionika u raspravi da je američko-britanska vojna akcija u Iraku ilegalna i unilateralna kazavši da je Irak sam kriv za rat jer nije proveo rezolucije UN-a o razoružanju.

"Odgovor koalicije je legitiman i nije unilateralan", kazao je Negroponte.

Negroponte je napustio sjednicu Vijeća sigurnosti nakon što je irački veleposlanik Mohammed Al-Douri optužio Sjedinjene Države da nastoje iskorijeniti irački narod.

On je rekao kako Sjedinjene Države sada upotrebljavaju humanitarnu pomoć kako bi prikrile "zločinačku agresiju".

"Ne prihvaćam ni jednu od tih optužbi", kazao je Negroponte novinarima.

Al-Douri je pozvao Vijeće sigurnosti da zaustavi rat u Iraku i kazao da je to važnije od dopremanja humanitarne pomoći u zemlju.

"Britanija i Sjedinjene Države namjeravaju započeti stvarni rat za iskorjenjivanje u kojem će biti sve ubijeno i uništeno", rekao je on.

Vijeće sigurnosti već dva dana na svojoj otvorenoj sjednici raspravlja o Iraku. U raspravi, koju je zatražila Arapska liga i Nesvrstani pokret, je sudjelovalo 80 zemalja, većina je osudila Sjedinjene Države i Veliku Britaniju zbog vojne akcije, a neke zemlje su podržale njihovo stajalište.

Ujedinjeni narodi će u petak objaviti poziv za humanitarnu pomoć u vrijednosti od 2,1 milijardu dolara što će biti najveći humanitarni poduhvat UN-a do sada.

(Hina) sl rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara