Vijeće sigurnosti pozdravilo ciljane sankcije kao dobro oruđe

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda pozdravilo je u utorak usmjerene sankcije kao korisno oruđe u usmjeravanju pritiska na određene države i entitete jer minimiziraju neželjene posljedice na civilno stanovništvo i druge države i entitete.

Nakon otvorenog sastanka Vijeća sigurnosti o Stockholmskom procesu predsjednik Vijeća, njemački veleposlanik Guenter Pleuger je rekao kako članice Vijeća pozivaju da se dalje radi na usavršavanju ciljanih sankcija kao oruđa.

Ono je također pozdravilo švedsku inicijativu da se započne Stockholmska inicijativa kao treći korak u međunarodnom procesu koji se bavi ciljanim sankcijama temeljem prijedloga Švicarske i Njemačke. Ta inicijativa je ´osigurala vrijedan doprinos raspravi o tome kako ojačati mogućnosti Ujedinjenih naroda i zemalja članica da provedu ciljane sankcije´, rekao je Pleuger.

Državni tajnik u švedskom ministarstvu vanjskih poslova Hans Dahlgren je govoreći o Stockholmskoj inicijativi rekao da su sankcije ´nešto između riječi i rata´, i da kao i svako drugo oruđe mogu biti stvarno učinkovite samo ako su dovoljno oštre, usmjerene i oblikovane za posebnu operaciju koju trebaju izvesti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ciljane sankcije stvorene su da se usmjere određeno na pojedince, ili druge entitete koji su odgovorni za prijetnje ili kršenje međunarodnog mira i sigurnosti, rekao je Dahlgren. U idealnom slučaju one bi ostavile netaknute druge dijelove stanovništva kao i međunarodne trgovačke odnose.

On je kazao kako narasta zabrinutost negativnim posljedicama ekonomskih sankcija na ugrožene dijelove stanovništva i društva u cjelini. Posebna pažnja se usmjerava na usputnu štetu koju sankcije počine trećim zemljama, a istodobno mnogi ključni igrači kojima su sankcije bile namijenjene uspijevaju izbjeći i zaobići te mjere.

Stockholmska inicijativa je predložila različite strategije, ovisno o tipu sankcija, kako bi se spriječilo izbjegavanje sankcija i zadržala njihova točnost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara