Vijeće sigurnosti UN pozdravilo prijelaznu iračku vladu

VIJEĆE sigurnosti UN-a prihvatilo je u četvrtak, s 14 glasova "za", rezoluciju kojom se pozdravlja uspostava prijelazne iračke vlade, a samo je Sirija, jedina arapska zemlja u Vijeću, odlučila ostati suzdržana.

Rezolucija, čiji su nacrt izrazile Sjedinjene Države, također daje početni, 12-omjesečni mandat, novoj UN-ovoj misiji za Irak, koja je dosad djelovala financirajući se iz izvanrednih fondova.

Formalni mandat će joj omogućiti financiranje kroz redovni proračun UN-a.

Ovime se izražava potpora prijelaznoj iračkoj vladi, koja će ubrzati dolazak dana kada će narod Iraka u potpunosti preuzeti kontrolu nad svojim vlastitim poslovima koju nije imao posljednja tri desetljeća, rekao je američki veleposlanik John Negroponte nakon glasovanja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sirijski veleposlanik Mikhail Wehbe je tražio promjene u rezoluciji izjavivši da samo irački narod može donositi sud o svojoj vladi i da nije na Vijeću sigurnosti da je pozdravlja.

On je tražio da se u rezoluciju uključi kalendarski rok za uspostavu vlade koju će izabrati irački narod, no Negroponte je tvrdio da nikakve izmjene nisu potrebne.

(Hina) kga rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara