Vijeće sigurnosti UN trebalo bi ovog tjedna raspravljati o Iraku

VIJEĆE sigurnosti UN-a moglo bi ovog tjedna, na traženje Sjedinjenih Država i Velike Britanije, raspravljati o Iraku, rekao je u ponedjeljak veleposlanik Sirije, predsjedavajući Vijeća u kolovozu.

Veleposlanik Mihail Wehbe je dodao tijekom konferencije za novinare da "datum te rasprave još nije određen", ali da bi to moglo biti krajem ovog tjedna, možda u četvrtak ili petak".

Sirijski diplomat je precizirao da su Sjedinjene Države i Velika Britanija to tražile tijekom konzultacija u ponedjeljak ujutro pozivajući se na rezoluciju 1483 Vijeća sigurnosti koja određuje ulogu UN-a u Iraku, kojeg su okupirale američko-britanske snage.

Rasprava o Iraku je bila službeno predviđena u Vijeću sigurnosti za 21. kolovoza, prema programu rada Vijeća sigurnosti.

Wehbe je rekao da nema namjeru kao predsjednik Vijeća nastaviti napore poput njegovog prethodnika Španjolca Inocencioa Ariasa, kako bi postigao zajedničku deklaraciju o Iraku.

Wehbe je dodao da "za sada nema prijedloga za novu rezoluciju o Iraku".

Sjedinjene Države i Velika Britanija su službeno navele da bi mogle podastrijeti prijedlog rezolucije o Iraku kako bi od međunarodne zajednice dobile poomoć u vojnicima i u financijama za suočavanje s težom situacijom od predviđene.

Indija, Pakistan i Turska su navele da neće dati postojbe u sklopu nove rezolucije UN-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara