Vijeće Sigurnosti UN-a rezolucijom potvrdilo strategiju završetka rada Haaškog suda

VIJEĆE sigurnosti Ujedinjenih naroda usvojilo je u petak Rezoluciju kojom potvrđuje strategiju završetka rada Haaškog suda do 2010. godine.

Vijeće sigurnosti jednoglasno je i bez rasprave usvojilo Rezoluciju 1534, koja se odnosi na Haaški sud i Ruandski sud za ratne zločine, u kojoj naglašava važnost pune provedbe izlazne strategije tih sudova izložene u ranijoj Rezoluciji 1503 iz 2003. godine.

Rezolucijom se Haaški sud poziva da poduzme sve moguće mjere da dovrši sve istrage do kraja 2004., sva prvostupanjska suđenja do kraja 2008. te da završi svoj rad 2010.

Vijeće sigurnosti u Rezoluciji 1534 poziva tužiteljstvo Haaškog suda da što prije razmotri svoje slučajeve, posebice kako bi odredilo s kojima treba nastaviti a koji bi trebali biti prebačeni kompetentnim nacionalnim pravosuđima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rezolucija poziva Haaški sud da kod podizanja i potvrđivanja bilo koje nove optužnice osigura da su usmjerene na najviše dužnosnike koji su najodgovorniji za počinjene zločine.

Vijeće sigurnosti je u Rezoluciji zatražilo da ga predsjednik i glavna tužiteljica Haaškog suda do 31. svibnja 2004., a zatim svakih šest mjeseci, detaljno izvijesti o napretku u provedbi izlazne strategije suda i da navedu koje mjere treba poduzeti kako bi se strategija provela.

U tekstu se kaže da je među tim mjerama i prebacivanje slučajeva srednje i niže rangiranih optuženika na nacionalna pravosuđa te podsjeća da je jačanje domaćih pravosuđa važno za provedbu strategije završetka rada suda.

Vijeće sigurnosti izrazilo je odlučnost da u svjetlu procjena stanja koje je dobilo od Haaškog suda osigura da se mogu ispoštovati datumi predviđeni strategijom završetka njegovog rada.

Rezolucija 1534 također potvrđuje nužnost suđenja osobama koje je optužio Haaški sud i poziva sve države, posebice Srbiju i Crnu Goru, Hrvatsku, BiH i Republiku Srpsku u okviru BiH, da pojačaju suradnju sa sudom i pruže mu svu neophodnu pomoć kako bi se, poglavito Radovan Karadžić i Ratko Mladić, kao i Ante Gotovina doveli pred Haaški sud, te poziva sve optuženike koji su još na slobodi da se predaju sudu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara