Vijeće sigurnosti UN-a traži mir u Kongu

VIJEĆE sigurnosti Ujedinjenih Naroda pozvalo je u srijedu sve strane u Demokratskoj Republici Kongo da se pridržavaju mirovnih sporazuma i poštuju ljudska prava te sigurnost civila na područjima pod svojim nadzorom

Čitajući priopćenje novinarima, sadašnji predsjedavajući Vijeća sigurnosti francuski veleposlanik Jen-Marc de La Sabliere rekao je da Vijeće poziva sve kongoanske strane da bez odgađanja provedu sporazum iz Pretorije od 17. prosinca 2002. kako bi uspostavili privremenu vladu koja bi pripremila izbore u Kongu. On je isto tako pozvao na stvaranje sigurnosnog ozračja za sve strane u Kinshasi.

Duboko zabrinuti nastavkom borbi u istočnom Kongu i nestabilnošću na sjeveroistoku zemlje, članovi Vijeća sigurnosti zatražili su da sve strane prekinu sve vojne aktivnosti na tom području.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vijeće je strogo osudilo masakre i sustavno kršenje ljudskih prava koje čine vojnici Kongoanskog oslobodilačkog pokreta (MLC) i Kongoanskog pokreta za demokraciju (RCD-N) na području Iture.

Vijeće je također naglasilo kako je važno da vlade Ruande i Konga provedu sporazum iz Pretorije, posebice da se sve ruandske snage povuku iz Konga, a kongoanska vlada da ne pruža potporu stranim oružanim skupinama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara