Vijeće sigurnosti više neće biti privatna prćija SAD-a i EU-a: Rusija i Kina blokirale rezoluciju o Siriji

Vijeće sigurnosti više neće biti privatna prćija SAD-a i EU-a: Rusija i Kina blokirale rezoluciju o Siriji

Foto: AFP

POKUŠAJ europskih sila da u Vijeću sigurnosti "proguraju" makar i ublaženu verziju rezolucije kojom bi se osudio sirijski režim neslavno je propao, zahvaljujući vetu kojeg su uložile Kina i Rusija.

Međutim, konsenzus ne bi bio postignut i bez njihove blokade, jer su se sve zemlje BRICS-a - Brazil, Indija i Južnoafrička Republika - suzdržale, baš kao i Libanon.

Pokazali zube Europi i SAD-u

Nacrt teksta rezolucije izradile su europske zemlje predvođene Francuskom, kojoj Sirija tradicionalno spada u interesnu sferu, a on je predstavljao ublaženu verziju prethodnih nacrta koji su sadržavali prijetnje sankcijama bude li se sirijski režim oglušio o međunarodne pozive da prekine nasilno gušenje prodemokratskih prosvjeda. Iz teksta je izbačena riječ sankcija, ali to nije bilo dovoljno za Rusiju i Kinu.

Francuski veleposlanik pri UN-u Gerard Araud kazao je 15-članom Vijeću da ih "ovaj veto neće zaustaviti i da nijedan veto ne može dati sirijskim vlastima pravo da rade što hoće". Bilo kako bilo, ovaj propali pokušaj predstavlja jak udarac europskim i američkim ambicijama kada je u pitanju situacija u Siriji, ali i općenito kontrola nad tijelima međunarodne zajednice.

Rusi i Kinezi ne žele da se ponovi situacija kao u Libiji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temeljni razlog blokiranja rezolucije za Ruse i Kineze predstavlja zabrinutost da bi rezolucija o Siriji mogla otvoriti vrata vojnoj intervenciji poput one koja se ranije ove godine dogodila u Libiji. "Moskva se protivi prijetnji sankcijama Damasku jer takav konfrontirajući pristup Europljana ide protiv mirnog rješenja krize", rekao je ruski veleposlanik Vitalij Čurkin.

Već neko vrijeme Rusija, Kina, Brazil, Indija i Južna Afrika kritiziraju SAD i europske sile jer su dopustile NATO-u da prijeđe granice mandata Vijeća koje ga je ovlastilo da zaštiti civile u Libiji. "Prijetnje sankcijama neće riješiti sirijsko pitanje, već dodatno zakomplicirati situaciju. Peking se protivi ideji miješanja u unutrašnje probleme Sirije", kazao je kineski izaslanik Li Baodong.

Američka izaslanica demonstrativno napustila raspravu

Odluka Kine i Rusije da prekinu trend angloameričke dominacije u Vijeću sigurnosti nije baš najbolje sjela američkoj izaslanici Susan Rice. "SAD je zaprepašten činjenicom da ovo Vijeće konstantno propušta obračunati se sa situacijom u Siriji. Riječ je o našoj moralnoj obvezi, jer su u pitanje dovedeni regionalni mir i stabilnost", kazala je.

Strasti su se posebno razbuktale kada je za mikrofon stao sirijski izaslanik Bashar Jaafari, koji je isto tako zaprepašten ponašanjem Vijeća, ali zbog toga što ono "pokušava narušiti stabilnost, sigurnost i suživot" u regiji i Siriji.

Zatim je Jaafari podsjetio kako je SAD iskoristio svoju moć veta da zaštiti Izrael, označivši to kao "suučesništvo u genocidu", nakon čega se Rice demonstrativno pokupila i otišla iz dvorane.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara