Vijeće: SZUP nije obrađivao Leticu i druge javne osobe, no prekršena su im ljudska prava

VIJEĆE za civilni nadzor sigurnosnih službi nije utvrdilo da je bivši SZUP obrađivao Slavena Leticu i druge javne osobe spomenute u SZUP-ovu dokumentu iz 2001., no sama činjenica su stavljeni u kontekst desnog radikalizma kršenje je njihovih ljudskih prava.

Zaključak je to Vijeća za civilni nadzor nad sigurnosnim službama, koje je provelo istragu u SZUP-ovoj sljednici POA-i, zbog Letičine predstavke vezane uz SZUP-ov dokument o postupanju pojedinaca i skupina koje djeluju s pozicija desnog radikalizma iz 2001.

U tom su se dokumentu, uz Letičino, našla imena brojnih političara, sportaša, crkvenih dostojanstvenika i drugih javnih osoba, a među ostalima i ime sadašnjeg premijera Ive Sanadera.

Vijeće je zaključilo da te osobe nisu obrađivane, te da je podatke o njima SZUP dobio iz javnih izvora i baza podataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sedam osoba iz tog dokumenta obrađivano je zakonito.

U zaključcima Vijeća, koje je novinarima prenio predsjednik Saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost Ivan Jarnjak, stoji i da Vijeće nije utvrdilo da je SZUP prekoračio svoje ovlasti, te da je ta služba bila dužna otkrivati i sprječavati podrivanje ustavnog poretka i sigurnosti, uključujući i sve oblike radikalizma.

No, članovi Vijeća nisu se mogli suglasiti je li u postupanju SZUP-a bilo i nezakonitosti, pa je materijal proslijeđen Državnom odvjetništvu na daljnje postupanje, izvijestio je Jarnjak.

Vijeće, međutim, upozorava na praksu da su vanjskim korisnicima slane informacije koje nisu bitne za stanje nacionalne sigurnosti, te da su u nekim zaključcima SZUP-ova dokumenta iznesene neprimjerene političke i druge kvalifikacije, dodao je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara