Vijeće za radio i TV odbilo preispitati odluku vezanu uz potencijalne dioničare "Nove TV"

VIJEĆE za radio i televiziju nije na današnjoj sjednici preispitalo svoju odluku o suglasnosti potencijalnim dioničarima "Nove TV" za stjecanje udjela, kao što je to tražilo Ministarstvo pomorstva, prometa i veza.

Ministarstvo je tvrdilo da je Vijeće u lipnju prošle godine odluku davanju suglasnosti novim dioničarima ´Nove TV´ donijelo na temelju zahtjeva potencijalnih dioničara koji nisu imali pravo zastupati koncesionara, a ne prema zahtjevu nadležnog tijela, odnosno Uprave ´Nove TV´. Uprava se protivila davanju suglasnosti jer nije bio ispunjen ni jedan uvjet za prijenos dionica, navelo je, među ostalim, Ministarstvo u svom zahtjevu.

Vijeće je utvrdilo da nema osnove za preispitivanje odluke jer je suglasnost dana sukladno ovlasti Vijeća da utvrdi postoje li zakonske zapreke da neko trgovačko društvo stekne udio u kapitalu određenog elektronskog medija.

Članovi Vijeća jednoglasno su zauzeli stajalište da je Ministarstvo svojim zahtjevom pokušalo utjecati na neovisan rad i slobodno odlučivanje Vijeća.

Ponovili su da Vijeće ne odlučuje o vlasničkim odnosima, da suglasnost potencijalnim dioničarima za udjele u vlasništvu nekog medija ne prejudiciraju pitanje vlasništva, te da sukobe oko vlasništva u ´Novoj TV´ može riješiti samo sud, a ne Vijeće.

Vijeće će, međutim, Ministarstvu poslati tražene podatke o svim koncesijama, rokovima na koje su izdane i njihovim vlasnicima koje je prikupio Zavod za telekomunikacije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje pismeni upit saborskog zastupnika Nevena Stazića o postojanju dviju vlasničkih knjiga na ´Novoj TV´ i o tome tko su stvarni vlasnici te televizije, Vijeće će odgovoriti kada, po njihovom nalogu, Zavod za telekomunikacije o tome prikupi podatke.

Zbog nesporazuma oko rada Vijeća i u komunikaciji sa Ministarstvom pomorstva, prometa i veza i Zavodom za telekomunikacije Vijeće je odlučilo zatražiti neposredne razgovore u tim institucijama, ali i u nadležnom saborskom odboru.

Od Zavoda za telekomunikacije Vijeće je zatražilo da osnuje Odjel za monitoring radijskog i televizijskog programa kojeg emitiraju koncesionari na lokalnoj i državnoj razini. Istodobno će se uputit i javni poziv specijaliziranim agencijama za prikupljanje ponuda za praćenje programa koncesionara.

Kako je rečeno, bez detaljnog uvida u poštivanje ugovora o dodjeli koncesije, količini objavljenog domaćeg ili reklamnog programa, Vijeće do sada nije moglo u potpunosti obavljati svoju zadaću koja obuhvaća i nadzor nad ostvarivanjem koncesijskih ugovora.

Vijeće je gradsku radijsku koncesiju za Ilok dalo Gradu Iloku kao jedinom zainteresiranom ponuđaču koji se javio na natječaj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara