Vijećnici Skupštine Istarske županije za osnivanje euroregije Alpe-Adria

VIJEĆNICI Skupštine Istarske županije na večerašnjoj su sjednici u Pazinu većinom glasova donijeli zaključak o prihvaćanju prijedloga Izjave o namjerama osnivanja euroregije Alpe-Adria.

Riječ je o euroregiji koja će obuhvatiti austrijsku regiju Korušku, talijanske regije Veneto i Friuli Venezia Giulia, Istarsku i Primorsko-goransku županiju te Republiku Sloveniju s obzirom da Slovenija još uvijek nema razrađen regionalni ustroj države.

Istarski župan Ivan Jakovčić podsjetio je vijećnike da su se na prvom sastanku održanom u listopadu prošle godine u Udinama predstavnici tih regija i Slovenije suglasili o osnivanju euroregije Alpe-Adria kao novog pravnog subjekta koji će pridonijeti gospodarskom i društvenom razvitku tih područja uz poštivanje propisa EU te međunarodnih i nacionalnih propisa.

"Ovim projektom Istra će i dalje biti jedna vrsta lokomotive za ulazak Hrvatske u EU te stvaranja europskog ozračja na ovom području. Ovime uistinu želimo biti stvaratelji događanja i kreatori jedne europske politike", naglasio je župan Jakovčić.

Po njegovim riječima ovo je velika šansa za Istru i njezine gospodarske subjekte. Ustvrdivši kako Europa snažno stimulira međugraničnu suradnju Jakovčić je kazao kako osnivanje euroregije Alpe-Adria ima za cilj učvršćivanje multilateralne suradnje na gotovo svim područjima - od kulture i turizma do zdravstva i prometne infrastrukture. Stoga je izrazio vjeru kako Istra ima resurse koji su spremni prepoznati globalne procese u Europi te globalnu politiku povezivanja regija i država. On je za početak ožujka najavio novi sastanak svih sudionika projekta tijekom kojeg bi trebala biti potpisana zajednička izjava o namjeri osnivanja euro regije Alpe - Adria.

U raspravi su se tomu suprotstavili vijećnici Istarskog demokratskog foruma (IDF) kojom prigodom je Oriano Bulić ustvrdio kako se Istarska županija mora ponajprije urediti unutar hrvatske države.

Tijekom glasovanja 23 su vijećnika poduprla ovaj prijedlog, dvoje iz redova HDZ-a su bila suzdržana, dok su 3 vijećnika IDF-a prilikom glasovanja napustila dvoranu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara