vijećnici skupštine splitsko-dalmatinske županije na biševu zasadili 51 maslinu

Na otoku Biševu danas su vijećnici Skupštine Splitskodalmatinske županije i članovi Županijskog poglavarstva zasadili 51 sadnicu masline, na dijelu ovoga ljeta u požaru izgorjelih poljoprivrednih površina.

Sadnice masline oblice, koje je osigurala splitska tvrtka SMS, platit će 51 vijećnik Županijske skupštine iz vijećničke naknade, istaknuo je župan Kruno Peronja, a Županija će u proračunu izdvojiti novac za daljnju brigu o tom masliniku. Ta bi akcija trebala biti početak obnove ovoga ljeta izgorjelih površina, najavio je župan Peronja. Ukupna šteta od požara u Splitsko-dalmatinskoj županiji procjenjuje se na 140 milijuna kuna, a osim Brača i Hvara najviše je stradao otok Biševo na kojem je izgorjelo oko 80 posto površine ili 100 četvornih kilometara. Župan očekuje kako će Hrvatski sabor do kraja mandata prihvatiti županijski zahtjev za naknadu dijela štete od 70 milijuna kuna.

Osim sadnje maslina župan je najavio kako će do kraja godine na Biševu biti podignuto i 10 hektara novih vinograda autohtone sorte plavca malog.

Predsjednik Poljoprivredne zadruge u Komiži Ivan Pavković kazao je kako je Zadruga već sve pripremila i ima program kako bi se to i ostvarilo. Kako je riječ uglavnom o privatnom zemljištu, s vlasnicima je postignut dogovor o njegovu davanju u višegodišnju koncesiju kako bi se otok ponovo oplemenio. Jedino, ističe Pavković, još treba uzgojiti sadnice plavca malog, o čemu će se pokušati dogovoriti s uzgajivačima te vinove loze na drugim otocima.

Biševo je zbog pjeskovita sastava tla idealno za sadnju maslina i vinove loze, rekao je savjetnik u Poljoprivredno-savjetodavnoj službi za otoke Brač, Hvar i Vis Stanislav Štambuk.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvaljujući upravo požarima, otkrivena su zapuštena polja, tzv. pristave, terasasti nasadi na kojima su do sada rasli borovi, koje je dovoljno samo počistiti i zasaditi maslinike i vinograde.

Akciji sadnje maslina na Biševu odazvali su se vijećnici svih stranaka u Skupštini Splitsko-dalmatinske županije (HDZ, HB, HČSP, HDRS, HDD, SHP, HIP, HP, SDP, HSS, HSLS, HNS, Maslina).

Županijsko izaslanstvo sastalo se danas na Visu i s čelnicima gradova Komiže i Visa.

(Hina) dstr dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara