Vikao "Tuđman zločinac" pred Plenkovićem i Njonjom, policiji je to posebno važno

Vikao "Tuđman zločinac" pred Plenkovićem i Njonjom, policiji je to posebno važno
Screenshot: N1, Video: crotribune.com/Bojan Mance Brezović

DANAS je na prekršajnom sudu počelo suđenje Zoranu Ercegu, koji je tijekom ceremonije otkrivanja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku uzvikivao da je Franjo Tuđman ratni zločinac. 

Optužen je za narušavanje javnog reda i mira.

Video: N1

Oprečna svjedočenja

Kako je za N1 potvrdio Zoran Erceg, ročište je trajalo preko tri sata, a zakazano je i novo, ali datum nije određen. 

Svjedoci su iznijeli oprečna svjedočenja, a na sudu se pojavilo i više građana koji su htjeli pratiti ročište. N1 javlja kako im je sud to dopustio. Erceg je pred sudom pročitao dio svoje izjave kojom se očitovao na policijski optužni prijedlog od 10. prosinca, a pisana izjava je unesena u zapisnik.

"Netočno je da sam ja narušavao javni red i mir i to baš u 15:57 prilikom otvaranja spomenika Franji Tuđmanu za koga sam duboko uvjeren da je ratni zločinac'', istaknuo je Erceg u pisanoj izjavi.

Kaže da policija kao posebno otežavajuću okolnost navodi da je vikao o Tuđmanu pred Plenkovićem i Jandrokovićem

Dodao je i kako nije istina da je to činio na osobito drzak i nepristojan način. Naime, kako javlja N1, Erceg ističe kako u optužnom prijedlogu policija kao posebno otežavajuću okolnost navodi da je počeo vikati baš prilikom prolaska štićenih osoba, predsjednika sabora i vlade.

"Ja sam uistinu povikao da je Franjo Tuđman ratni zločinac, ali samo kada je u mojoj blizini bio gospodin Andrej Plenković i ja sam tada oslovio predsjednika vlade njegovim prezimenom i pitao sam ga zar ga nije sram otvarati spomenik ratnom zločincu Franji Tuđmanu. Tek kasnije, kada me je gomila napala, udarala, a policija me na osobito grub način odvodila, naišao je predsjednik sabora, poznatiji kao Njonjo, pa sam tek tada njemu izjavio otprilike sličan sadržaj rekavši mu da se i on treba sramiti", stoji u pisanoj izjavi.

Erceg je poručio i kako je uvjeren da"policija želi i dalje zastrašiti građane te im uputiti otvorenu i politički opasnu poruku da ne smiju raditi ovo što je on napravio tj. javno iznositi svoja politička mišljenja".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara