Villalonga, Đukanović i Bučkovski o ulasku zemalja JI Europe u EU

Bilo bi idealno kad bi svih pet zemalja jugoistočne Europe u EU ušle zajedno, u novom "Big bangu", ali to realno nije moguće već će one ulaziti jedna po jedna na čelu s Hrvatskom, rekao je u četvrtak u Zagrebu direktor Odjela za europske integracije španjolske vlade i novi vođa misije OESSa u Hrvatskoj Jorge Fuentes MonzonisVillalonga.

"Idealno bi bilo kad bih svih pet zemalja ušlo u EU zajedno jer bi se EU mogla potpuno posvetiti ovom području ali to u stvarnosti nije moguće", rekao je Monzonis-Villalonga u govoru na plenarnoj sjednici o proširenju EU Foruma Crans Montana koji se održava u Zagrebu.

Zemlje regije morat će Uniji pristupati u nizu, a prva je na redu Hrvatska, ocijenio je španjolski diplomat, koji od 1. svibnja preuzima položaj prvog čovjeka Misije OESS-a u Hrvatskoj.

Moje osobno uvjerenje jest da će pregovori Hrvatske i Unije početi ove godine i da će Hrvatska punopravnom članicom biti 2008. ili 2009." rekao je Monzonis -Villalonga, izrazivši uvjerenje kako bi i ostale četiri zemlje regije članicama Unije mogle postati unutar pet godina nakon Hrvatske.

Monzonis-Villalonga podsjetio je kako su se deset novih članica u proteklih godinu dana izuzetno dobro uklopile u Uniju čime su se, kako je rekao, pokazali pogrešnima strahovi kako bi nakon velikog proširenja trebalo malo zastati zbog mogućih problema s prevelikim migracijama jeftine radne snage i drugim problemima o kojima se pričalo prije "Velikog praška".

"Ti su se strahovi pokazali potpuno neutemeljnima i smatram da nakon petog proširenja EU odmah treba početi i sa šestim", rekao je španjolski diplomat.

Sudionicima Foruma obratio se i crnogorski premijer Milo Đukanović rekavši kako je posljednji val proširenja pružio dodatno ohrabrenje i podstrek zemljama regije za ubrzano usvajanje zajedničkih europskih vrijednosti.

"U tom svjetlu gledamo i na očekivano članstvo u Uniji Rumunjske i Bugarske, a vjerujemo da takav kapacitet ima i Hrvatska" rekao je Đukanović.

Ocijenio je da je na tom putu i Makedonija izrazivši i uvjerenje da će Srbija i Crna Gora, nakon dobivanja pozitivne Studije o izvodljivosti također iskazati takvu sposobnost.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crnogorski premijer smatra kako su sve zemlje jugoistoka Europe posljednjih godina učinile velike korake prema izgradnji potpuno demokratskih društava koja se temelje na pravnoj državi i poštivanju ljudskih prava, što su ključni preduvjeti za članstvo u Uniju.

"Ulazak u EU i na njezino golemo tržište radikalno mijenja ulogu Vlade, koja se usmjerava na stvaranje zdravog i poticajnog poslovnog ambijenta koji ulijeva povjerenja i u kojem svi imaju jednake izglede", naglasio je Đukanović.

Predsjednik crnogorske vlade ocijenio je regionalnu suradnju važnim razvojnim korakom prema usvajanju načela i pravila ponašanja koji vrijede u EU naglasivši potrebu stvaranja regionalne zone slobodne trgovine, zajedničkog energetskog tržišta i prometne infrastrukture.

"Ako nedostaje i jedan njezin dio, slagalica Ujedinjene Europe ne može biti dovršena" u svojem je govoru rekao makedonski premijer Vlado Bučkovski koji je također sudjelovao na prvoj plenarnoj sjednici Foruma Crnas Montana.

Naglasio je kako se njegova zemlja zalaže za stabilnost i napredak regije kao dijela jedinstvenog europskog prostora i izrazio punu potporu članstvu u Uniji Bugarske i Rumunjske, što u Makedoniji smatraju realnošću. Ocijenio je kako to otvara prostor i mogućnost za ulazak u EU i drugih zemalja koje ispunjavanju kopenhaške kriterije.

"Mi slijedimo primjer i iskustva Hrvatske te cijenimo ustrajnost Turske u nastojanjima da započne pregovore" rekao je Bučkovski.

Članstvo u EU za Makedoniju je, prema riječima njezinog premijera pitanje od najvećeg nacionalnog i državnog interesa, a proces proširenja EU treba se ubrzati jer će to "potaknuti zemlje na reforme i pripremu za ravnopravno uključivanje u europske strukture".

(Hina) xdam ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara