Villalonga izrazio zabrinutost izborom Upravnog vijeća Hine

ŠEF misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u RH Jorge Fuentes Villalonga izrazio je u petak, u izjavi za Hrvatski radio, zabrinutost izborom novog saziva Upravnog vijeća Hine.

Villalonga je, kako se navodi u prilogu HR-a, podsjetio na iznimno važnu odgovornost i ulogu Hine u informiranju. "Upravo zbog te činjenice bili smo jako zabrinuti i upozorili sve političke opcije i cjelokupnu javnost na važnost preuzimanja odgovornost pri izboru Upravnog vijeća Hine", rekao je Villalonga.

Misija OESS-a je u četvrtak uoči saborskog glasovanja o novom sazivu Upravnog vijeća Hine objavila priopćenje u kojem je istaknula kako je od "najvećeg značenja da su članovi Upravnog vijeća kompetentne osobe s najvišom razinom relevantnih profesionalnih kvalifikacija te da su neovisni o bilo kakvom političkom pritisku. Samo tada agencija će biti sposobna jamčiti objektivnost i funkcioniranje u skladu s najvišim standardima novinarstva".

Oporbeni SDP i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) usprotivili su se prijedlogu Vlade da se novim članovima Upravnog vijeća Hine imenuju Božo Skoko, Dijana Katica i Dražen Jović zbog "nestručnosti i nezakonite procedure". SDP je ujedno optužio Vladu da tim imenovanjima pokušava Hinu staviti pod svoju kontrolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužbe je u petak odbacio glasnogovornik Vlade Ratko Maček, naglasivši da vladajući HDZ "nikada nije i neće se miješati u uređivačku politiku bilo kojeg hrvatskog medija, pa tako ni Hine". Maček je naveo da je imenovanje tih članova provedeno u skladu sa

zakonom, pri čemu su zadovoljene sve zakonske odredbe o stručnim referencama kandidata.

Novi saziv Upravnog vijeća Hine izabran je u četvrtak navečer većinom glasova u Saboru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara