Vinkovci: Dani hrvatskog šumarstva

U VUKOVARSKO-srijemskoj županiji danas su nizom priredaba, među kojima i dodjelom Zelene ekozastavice Osnovnoj školi "Josipa Lovretića" u Otoku nedaleko od Vinkovaca, počeli Dani hrvatskog šumarstva.

Voditelj Vinkovačkih šuma Luka Vukovac izjavio je da ta podružnica, najjača u Hrvatskim šumama, skrbi za oko 4000 hektara šuma u Osječko-baranjskoj i Brodsko-posavskoj županiji. Istaknuo je kako su ovogodišnji događaji u tijeku Dana hrvatskog šumarstva okosnica za 130. obljetnicu organizirana gospodarenja šumama koja će se proslaviti iduće godine. "Želja je da se potvrdi gospodarsko i strukovno vodstvo vinkovačke Uprave šuma u Hrvatskim šumama", istaknuo je Vukovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osim osnovne škole u Otoku obišli su klonsku sjemensku plantažu u Petkovcu na kojoj je u mladu obliku zadržano 57 starih najvrjednijih hrastova na spačvanskom području kojima se poklanja posebna pozornost.

Obišli su i zaštićeni rezervat šumske vegetacije Lože, star 156 godina. To, po Vukovcevim riječima, dokazuje da šumari ne samo što sijeku nego da su bili ekolozi prije nego je ekološki pokret postao moderan.

Dani hrvatskog šumarstva obilježit će se i drugim priredbama. Među ostalim za petak je najavljena 107. godišnja skupština Hrvatskoga šumarskog društva s temom "Zaštita i očuvanje pitkih voda". U subotu prije podne u vinkovačkom parku Lenije u 10 disciplina natjecat će se sjekači iz svih 16 šumskih uprava u Hrvatskoj, a u hangaru Poljoprivrednog fakulteta bit će otvorena šumarska izložba.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara