Vinkovci - predstavljena kuharica s receptima starog Rima

Knjiga recepata jela starog Rima "Olivijina cibalitanska kuharica" autorice Ivane Ožanić predstavljena je večeras u hotelu "Plus" u šumi Kunjevci kod Vinkovaca.

U knjizi tiskanoj u izdanju Gradskog muzeja Vinkovci nalazi se 20 recepata rimskim autora Apicija i Katona. Recepti su na latinskom jeziku, a uz prijevod na hrvatski je i naputak za pripremu prilagođenu današnjoj kuhinji. U uvodu knjige predstavljeni su običaji za stolom i u prehrani starih Rimljana.

Pored autorice o knjizi su govorili ravnatelj vinkovačkog Gradskog muzeja Stjepan Jozić i arheologinja Ivana Iskra Janošić, prigodno odjeveni u rimske toge i tunike.

Predstavljanje knjige praćeno je zabavom "Proslava februarskih Ida", tijekom koje su brojni posjetitelji mogli i kušati jela iz doba Rimljana.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao popratna priredba održana je modna revija Škole za tekstil, dizajn i primjenjenu umjetnost iz Osijeka.

Na području današnjih Vinkovaca, u doba rimskog carstva u 2. stoljeću nakon Krista osnovano je veliko gradsko naselje, koje za vladavine cara Karakale (198.-217.) dobiva status kolonije - Colonija Aurelija Cibalaje, koja se prostirala na površini od 568 tisuća četvornih metara. Colonija Aurelija Cibalaje postala je važnim rimskim uporištem u kojem su rođena i dva rimska cara, Valentinijan (321.) i Valens (328.).

(Hina) xžd yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara