Više Amerikanaca za blokadu vlade krivi Trumpa nego oporbu

Više Amerikanaca za blokadu vlade krivi Trumpa nego oporbu

VIŠE Amerikanaca krivi predsjednika Donalda Trumpa za prekid rada dijela državne uprave nego zastupnike demokrata u Kongresu, pokazala je anketa Reuters/Ipsos objavljena u četvrtak, tjedan dana nakon obustave rada dijela administracije.

Četrdeset sedam posto Amerikanaca smatra da je odgovoran Trump, a 33 posto krivi demokrate, prema anketi provedenoj nakon što je nastupio prekid rada administracije zbog toga što nije postignut dogovor oko proračuna. Sedam posto krivi republikance u Kongresu za nastalu situaciju.

Vlada blokirana jer se Trump nije uspio dogovoriti s demokratima oko zida

Do prekida rada došlo je jer nije postignut dogovor oko proračuna od kojeg Trump očekuje pet milijardi dolara za gradnju zida prema Meksiku, a kojemu se protive demokrati i neki republikanci u Kongresu. Procjenjuje se da bi ukupni troškovi zida prema Meksiku iznosili 23 milijarde dolara.

Samo 35 posto anketiranih podržava namjeru da se tolika sredstva odvoje u proračunu za zid, a svega 25 posto podržava Trumpa u blokadi rada državne uprave zbog toga spora.

U priopćenju glasnogovornice Bijele kuće u četvrtak navodi se: "Predsjednik je jasno rekao da bi bilo koji zakon o proračunu morao u odgovarajućoj mjeri financirati sigurnost na granici."

U tekstu se ne spominje izrijekom Trumpov zid.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara