Više nesreća, ozlijeđenih i alkoholiziranih na krapinsko-zagorskim cestama

NA PROMETNICAMA Županije krapinsko-zagorske u prvih šest mjeseci ove godine dogodilo se 19 posto više nesreća nego u istom razdoblju lani, poginuo je isti broj osoba (osam), a veći je broj ozlijeđenih i alkoholiziranih sudionika nesreća, podaci su krapinsko-zagorske policije.

U prvom polugodištu ove godine policija je zabilježila 764 nesreće, odnosno 123 ili 19,2 posto više nego lani.

U nesrećama je poginulo osam, teže ozlijeđeno 59, odnosno gotovo 48 posto više nego lani, a lakše su ozlijeđene 352 osobe ili 22 posto više.

Polovica lakše ozlijeđenih zatražilo je liječniku pomoć, a najčešće ozljede su bile trzajne ozljede vratne kralježnice i potresi mozga.

U prometnim nezgodama sudjelovale su 1993 osobe, od kojih 1230 vozača. Od ukupnog broja sudionika nesreća 147 ih je bilo pod utjecajem alkohola što je udio od 7,4 posto. Lani je u istom razdoblju taj udio bio 6,9 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najčešći uzrok nesreća i dalje je nepropisna, odnosno neprimjerena brzina kretanja, zatim slijede ostale greške vozača, nepropisni razmak, nepropisna vožnja unatrag i nepoštivanje prednosti prolaza.

Najviše prometnih nesreća dogodilo se u dane vikenda; subotom (121) i nedjeljom (135). Za vozače u Krapinsko-zagorskoj županiji nezgodan se pokazao i utorak kada je evidentirano 110 nesreća, dok je manji broj nego lani zabilježen ponedjeljkom.

Najviše prometnih nesreća dogodilo se kod sudara vozila iz suprotnih smjerova (174), što je za 3,5 posto više nego lani. Broj bočnih sudara porastao je za 50 posto i ove ih je godine bilo 116, a s ceste je sletjelo 181 vozilo, odnosno 3,4 posto više.

Za 11,5 posto manje je nesreća u kojima je došlo do naleta vozila na pješaka.

U prvih šest mjeseci sankcionirano je 5215 prometnih prekršaja, od čega najviše zbog nepropisne brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog parkiranja.

Zbog većeg broja nesreća u krapinsko-zagorskoj policiji najavljuju pojačanu kontrolu prometa i preventivno represivne akcije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara