Više od 100 civila ubijeno u sukobima u Turskoj u zadnjih 6 tjedana

Više od 100 civila ubijeno u sukobima u Turskoj u zadnjih 6 tjedana

Foto: Hina

U SUKOBIMA u Cizreu na jugoistoku Turske ubijeno je više od stotinu civila u zadnjih šest tjedana, priopćila je turska prokurdska stranka.

Od 14. prosinca u toj je zemlji na snazi policijski sat, a vladine snage pojačale su vojne operacije protiv kurdskih pobunjenika.

Kurdski dužnosnici rekli su ovaj tjedan da je prije eskalacije sukoba u Cizreu bilo 120.000 stanovnika, no otada je grad napustilo 100.000 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sukobima u okruzima Silopi i Sur, dvama područjima  u kojima su se vodile teške bitke, ubijeno je 66 civila, objavila je prokurdska Narodna demokratska stranka (HDP).

Turska vojska rekla je da je više od 700 pobunjenika ubijeno u trima područjima , što opovrgava  Kurdska radnička stranka (PKK), prenosi prokurdska novinska agencija Firad.

Nakon više od dvije godine koliko je bio na snazi prekid vatre, žestoki sukobi nastavljeni su prošlog ljeta između turskih snaga sigurnosti i pobunjenika PKK. Time su propali mirovni pregovori koje je pokrenula vlada krajem 2012. u pokušaju da završi sukob koji je od 1984. odnio više od 40.000 ljudskih života.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara