VIŠE OD 220 TISUĆA VJERNIKA U OSIJEKU I ĐAKOVU (SKUPNO IZVJEŠĆE)

Više od 220 tisuća vjernika iz Hrvatske i susjednih zemalja pozdravilo je danas papu Ivana Pavla II. u Osijeku i Đakovu, gdje je proveo treći dan pastoralnog pohoda Hrvatskoj.

Euharistijsko slavlje u osječkoj Sportskoj zračnoj luci, gdje se prema procjenama biskupskog ureda okupilo 220 tisuća hodočasnika, obilježile su Papine ekumenske poruke i riječi ohrabrenja poljoprivrednicima "žitnice Hrvatske".

"Nakon teških vremena rata, što je u stanovnicima ovoga kraja ostavilo duboke i još neizliječene rane, zalaganje za pomirbu, solidarnost i društvenu pravdu zahtijeva hrabrost pojedinaca prožetih vjerom i otvorenih bratskoj ljubavi, osjetljivih na obranu dostojanstva osobe stvorene na sliku Božju", naglasio je Sveti Otac u propovijedi.

Napomenuvši da se na putu do Osijeka divio ljepoti slavonske ravnice, Papa je zemljoradnike tog kraja pozvao da unatoč teškoćama ne gube pouzdanje i da imaju na umu kako su svojim težačkim poslom "svakodnevno 'suradnici' Boga stvoritelja".

Papa se prisjetio svog bliskog suradnika, Osječanina, kardinala Franje Šepera, a posebno je pozdravio mitropolita Jovana i druge poglavare Srpske pravoslavne crkve, predstavnike zajednica nastalih u reformaciji, pripadnike Židovske općine te islamske vjernike.

U pozdravnom govoru biskup đakovački i srijemski Marin Srakić podsjetio je da su ta biskupija i grad Vukovar, simbol hrvatskih stradanja, prije desetak godina teško stradali u "besmislenome agresorskom ratu".

"No, mi ne želimo biti zarobljenici prošlosti, nego narod s pogledom u budućnost, koju želimo graditi s vjernicima drugih kršćanskih crkava i vjerskih zajednica i sa svim ljudima dobre volje", istaknuo je biskup Srakić.

Nakon mise na oltarnom mjestu Papu su pozdravili predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Reformirane crkve u Hrvatskoj, Evangeličke crkve u Hrvatskoj, Evanđeoske crkve, Islamske zajednice i osječke Židovske općine.

Na misi su bili brojni crkveni velikodostojnici i predstavnici državne vlasti, među ostalima, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i predsjednik Hrvatskoga sabora Zlatko Tomčić.

Predstavnici Slavonije, Baranje i Srijema Papi su donijeli darove koji simboliziraju te hrvatske regije - košaru mladog žita, kruh, košaru različitih usjeva, zlatom vezen ručnik s natpisom "Pax" (Mir), zelenu misnicu, te novčani dar za potrebite.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vukovarski gradonačelnik Vladimir Štengl i gvardijan tamošnjeg franjevačkog samostana fra Zlatko Špehar na oltar su prinijeli darovnicu za novu župu u Vukovaru.

Misno slavlje pjesmom je uveličalo više od 1.300 pjevača iz raznih crkvenih zborova diljem biskupije, a hrvatski pjesnik Dragutin Tadijanović Papi je darovao svoju zbirku pjesama "Dugo u noć, u zimsku bijelu noć".

Ivan Pavao II. popodne je tijekom privatnog posjeta Đakovu obišao Biskupski dvor i razgledao đakovačku katedralu, ispred koje ga je dočekalo oko 15 tisuća vjernika. Zvuci orgulja pozdravili su ga pri ulasku u katedralu, gdje je nekoliko minuta klečeći molio na središnjem oltaru, a potom je na hrvatskom pozvao okupljene na molitvu.

Nakon molitve Papi je darovana muška i ženska narodna nošnja -zlatara, koju su dva mjeseca vezle tri vezilje. Iz stiliziranog kovčega u kojem su nošnje, Papa je izvadio šokački šešir s hrvatskom trobojnicom koji je nakratko stavio na glavu, na opće oduševljenje okupljenih.

Na đakovačkim ulicama bilo je između 20 i 30 tisuća ljudi. Na putu prema osječkoj zračnoj luci Sveti Otac nakratko se zaustavio pokraj crkve sv. Petra i Pavla, po važnosti druge crkve u biskupiji.

U Slavoniji je Papa obilježio završetak proslave 150. obljetnice Zagrebačke metropolije i zaključio Drugu đakovačku i srijemsku sinodu, koja je počela prije pet godina.

Pred odlazak iz osječke zračne luke Klise prema Rijeci Papa je primio i blagoslovio stradalnike Domovinskog rata.

Treći dan petodnevnog pastoralnog pohoda Hrvatskoj Ivan Pavao II. završio je oko 20,30 sati, povratkom u svoju riječku rezidenciju, Bogoslovno sjemenište. Kao i prethodne večeri Svetoga Oca pred sjemeništem je dočekalo više od tisuću vjernika.

(Hina) ag sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara