Više od 300 djece seksualno zlostavljano u irskim izviđačima

Više od 300 djece seksualno zlostavljano u irskim izviđačima
Foto: Scouting Ireland/YouTube

ORGANIZACIJA izviđača Scouting Ireland izašla je s podacima o više od 300 djece koja su seksualno zlostavljana unutar tog udruženja, javlja The Irish Times.

Zlostavljana su se navodno događala desetljećima. Volontere koji su činili takva grozna djela, organizacija je štitila i selila iz grupe u grupu.

Strašne brojke

Istraga unutar same organizacije došla je do stravičnog broja; 317 djece je bilo zlostavljano, a navodnih zlostavljača je bilo 212.

Broj poznatih počinitelja seksualnih zlostavljanja i žrtava se unutar samo tri tjedna utrostručio, nakon što su informacije o tom skandalu predstavljene pred irskim Nacionalnim parlamentom (Oireachtas).

“Zlostavljana su se događala na svima razinama organizacije i u svim podružnicama. Radi se o situaciji gdje su drugi znali za ta djela i štitili zlostavljače. Radi se o situaciji gdje su nadležni selili takve osobe iz grupe u grupu“, rekla je Aisling Kelly, nova čelnica te organizacije.

“Duboko žaljenje“

Organizacija je izrazila “duboko žaljenje“ zbog toga što mladi članovi nisu bili sigurni pod bivšim vodstvom udruženja.

Vodstvo Scouting Ireland razmišlja o prodaji svoje imovine i drugim financijskim mjerama kako bi pomoglo obitelji žrtava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara