Više od 500 škola bilo je izloženo napadima u posljednjih pola godine

Više od 500 škola bilo je izloženo napadima u posljednjih pola godine

Ilustracija: Hina

VIŠE od 500 škola u svijetu koje se nalaze u ratom zahvaćenim zemljama napadnuto je u samo šest mjeseci, upozorila je u petak pred Vijećem sigurnosti Virginia Gamba, visoka predstavnica UN-a za djecu.

Tijekom šest posljednjih mjeseci, više od 500 škola je napadnuto, što znači da bi podaci iz 2016. o 753 napada na škole i bolnice u 20 zemalja mogli biti nadmašeni do kraja godine, naglasila je.

Prije tjedan dana Virginia Gamba je tijekom predstavljanja godišnjeg izvješća UN-a o djeci u oružanim sukobima ocijenila da su "djeca postala pogonsko gorivo modernih oružanih sukoba".

Pobunjenici u školama

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Između travnja i lipnja 174 škole su bile na meti napada u DR Kongu, uglavnom u regiji Kasai, precizirala je. U većini sukoba i vladine snage i pobunjenici koriste škole u vojne svrhe.

U potresnom govoru pred Vijećem sigurnosti Joy Bishara, jedna od djevojaka koje je 2014. u Nigeriji otela džihadistička skupina Boko Haram i koja je uspjela pobjeći, zamolila je vlade da zaštite škole.

"Vlade moraju štititi škole kako bi djeca mogla učiti i promijeniti svijet. Ako škole ne budu zaštićene, izgubit ćemo generacije. Ako nismo zaštićeni, ne možemo studirati, svi snovi, sve nade nestaju i to šteti budućnosti zemlje".

Joy Bishara je izbjegla u Sjedinjene Države i želi postati liječnica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara