Više od 70 posto građana Crne Gore smatra da je homoseksualnost bolest

Tekst: Z.J.
Foto: Wikimedia

PREMA rezultatima istraživanja Akcije za ljudska prava provedenog u Crnoj Gori, više od 70 posto građana Crne Gore smatra da je homoseksualnost bolest, dok 58 posto očekuje od državnih tijela da rade na sprečavanju homoseksualnosti. Istraživač ljudskih prava Aleksandar Zeković je objasnio da se homoseksualci u Crnoj Gori "ugroženi predrasudama i često psihičkim i fizičkim nasiljem okoline, po pravilu kriju svoju seksualnu orijentaciju, koju niti mogu niti treba mijenjati."

Prema nekim procjenama u Crnoj Gori živi između 30 i 62 tisuće ljudi homoseksualne orijentacije.

Istraživanje provedeno među crnogorskim homoseksualcima pokazuje da je 60 posto ispitanika doživjelo nasilje izvan obitelji, od psihičkog maltretiranja i kamenovanja, do silovanja i prebijanja. Niti jedan slučaj ispitanici nisu prijavili. Ispitanici su naveli i primjere diskriminacije na fakultetu, ucjenjivanje, prijeteća pisma i pozive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Homoseksualnost u Crnoj Gori i dalje bolest

Prema Aleksandru Zekoviću. Crna Gora je i dalje društvo s jako izraženom negativnom tradicijom. "Mislim da nije odgovornost samo na građanima već i na stručnjacima, koji nisu puno učinili da u javnosti promoviraju ono što je Svjetska zdravstvena organizacija učinila prije dvadeset godina, skinuli s liste bolesti homoseksualizam", kazao je Zeković.

Nevladine organizacije su od crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića zatražile da objasni građanima kako homoseksualnost nije bolest.

EU je kao jedan od uvjeta za ukidanje viza naveo usvajanje zakona o diskriminaciji, prenosi Deutsche Welle.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara