Više od sto džihadista pobjeglo iz kurdskih zatvora od početka turske ofenzive

Više od sto džihadista pobjeglo iz kurdskih zatvora od početka turske ofenzive
Foto: EPA

VIŠE od stotinu zatvorenih pripadnika Islamske države (IS) pobjeglo je iz zatvora u Siriji od početka turske ofenzive na Kurde na sjeveru zemlje, rekao je danas visoki američki dužnosnik. 

"Mislimo da ih je pobjeglo više od 100. Ne znamo gdje se nalaze", rekao je James Jeffrey, američki izaslanik za Siriju, pred Povjerenstvom vanjskih poslova američkog Zastupničkog doma.

Turska je 9. listopada pokrenula ofenzivu na kurdske borce, saveznike Washingtona i zapadnih zemalja u borbi protiv IS-a, zbog čega su brojne zemlje zabrinute za sudbinu tisuća stranih džihadista zatvorenih u logorima koje su kurdski borci nadzirali.

"Nadziremo ih najbolje što možemo"

Gotovo svi zatvori koje čuvaju Sirijske demokratske snage (SDF) i dalje pod kontrolom, izjavio je Jeffrey.

"Nadziremo ih najbolje što možemo. Imamo još ljudi u Siriji koji rade sa SDF-om i jedan od prioriteta su ti zatvori", objasnio je.

Turska i Rusija dogovorile su se u utorak da će potisnuti kurdske borce iz zone 30 kilometara od turske granice, a zatim će zajedno nadzirati uski pojas "sigurne zone" koju Ankara želi uspostaviti na sjeveru Sirije. Turska je najavila da neće nastaviti vojnu ofenzivu na kurdske snage na sjeveru Sirije jer su se one povukle iz pograničnih područja.

Trump: Kurdi su sigurni; Moskva: Kurdi, povucite se ili će vas dokrajčiti turska vojska

Američki predsjednik Donald Trump ranije u srijedu nazvao je uspostavu sigurnosne zone u Siriji "velikim uspjehom" i dodao: "Prekid vatre poštuje, borbe su završene. Kurdi su sigurni i jako dobro su s nama surađivali. Zarobljenici IS-a (skupine Islamske države) su na sigurnom."

Kremlj je u srijedu ocijenio da je SAD izdao i napustio sirijske Kurde i savjetovao Kurde da se povuku sa sirijske granice ili će ih dokrajčiti turska vojska.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara