Više od trećine zastupnika samo donekle razumije državni proračun

VIŠE od trećine (36 posto) saborskih zastupnika samo donekle razumije vladin prijedlog državnog proračuna, rezultat je ankete koju je za potrebe jednog istraživanja proveo asistent u Institutu za javne financije.

Anketi, koja je bila potpuno anonimna, odazvala se oko trećina zastupnika, točnije njih 47, od kojih su 19 oporbenih i 28 koalicijskih.

Za većinu anketiranih, odnosno za 60 posto zastupnika proračun je potpuno jasan i razumljiv, donekle ga razumije njih 36 posto.

Oko 60 posto zastupnika nije zadovoljno vremenom u kojem mogu razmatrati prijedlog proračuna i traže više vremena za to.

Anketa je potvrdila da je proračunska tematika iznimno zanimljiva zastupnicima, naime čak 85 posto navelo je da redovito dolazi na plenarne saborske rasprave o proračunu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U anketi su zabilježena i stajališta članova saborskog Odbora za financije i državni proračun o tehnologiji donošenja i problemima s kojima se pritom zastupnici suočavaju.

Po toj anketi, Odbor, ocjenjuju njegovi članovi, samo tehnički odrađuje posao i nema mogućnosti popravljati proračun, malo je vremena za njegovo razmatranje, često se posao u Odboru sažima u jedan dan.

Po anketi članovi odbora su mišljenja da Odbor nema novca da bi angažirao vanjske stručnjake - savjetnike, da većina zastupnika ne zna čitati vladin prijedlog proračuna, teško se snalazi s brojkama, te da je slaba komunikacija između Ministarstva financija, Vlade i Sabora.

Članovi Odbora dali su i naznake kako premostiti probleme.

Njihove naznake kako riješiti probleme, asistent iz Instituta za javne financije koji je proveo istraživanje uobličio ih je u preporuke po kojima bi zastupnike trebalo dodatno obrazovati o proračunskoj problematici, više surađivati sa stručnjacima, poraditi na usavršavanju saborskih stručnih službi.

Također je preporučio i da se produži proces donošenja proračuna, kako u Odboru, tako i u Saboru, da se o tom procesu izvijesti i prije nego proračunski prijedlog dođe u Sabor.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara