Višku zaposlenih u vukovarskoj bolnici danas otkaz

UPRAVNO vijeće vukovarske Opće bolnice donijelo je danas odluku o provedbi Programa zbrinjavanja viška zaposlenih u toj zdravstvenoj ustanovi.

Na popisu je 98 osoba koje su viškom proglašene još krajem prošle godine, ali budući da do sada nije bio osiguran novac za njihove otpremnine, one su još uvijek radile na svojim radnim mjestima u bolnici.

S današnjim danom, sukladno Zakonu o radu, svima njima počeo je teći otkazni rok čija dužina ovisi o godinama radnog staža pojedinog zaposlenika.

Prvobitno se na popisu djelatnika koji su višak, bilo 111 zaposlenika vukovarske bolnice. U međuvremenu neki su od njih umirovljeni, a neki su bolnicu napustili nakon sporazumnog raskida radnog odnosa.

Ravnateljice vukovarske Opće bolnice, dr. Vesne Bosanac, nakon sastanka Upravnog vijeća bolnice izjavila je da je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) osigurao oko 3,5 milijuna kuna za otpremnine onih bolničkih djelatnika koji su proglašeni viškom te za plaće na koje imaju pravo dok im teče otkazni rok.

Ravnateljica dr. Bosanac također je odbacila optužbe za neracionalno i nesavjesno poslovanje koje je protiv nje prošli tjedan iznio HZZO, te je pozvala tu ustanovu da se aktivnije uključi u rješavanje problema u vukovarskoj bolnici.

Trenutačni je dug bolnice prema dobavljačima 7,4 milijuna kuna.

Zbog lošega financijskog stanja u bolnici ravnateljica dr. Bosanac poslala je apel javnosti u pomoć, na koji su se odazvali različiti donatori. Tako je primjerice Diners Klub Adriatic d.d. Zagreb uplatio 350 tisuća kuna kojima je podmireno dugovanje bolnice za plin.

Kada se riješi pitanje viška djelatnika, u bolničkom proračunu ostat će mjesečno više oko 600.000 kuna, procjenjuje dr. Bosanac.

No, naglasila je da vukovarska bolnica zaslužuje poseban status u hrvatskom zdravstvenom sustavu s obzirom na ulogu u srpskoj agresiji tijekom Domovinskog rata i činjenicu da su upravo rat i mirna reintergacija uzrok sadašnjih problema bolnice koja još uvijek čeka na potpunu obnovu.

Također je potvrdila da bi sutra, sukladno prošlotjednom dogovoru u Vladi, u vukovarsku bolnicu trebao doći stručni tim Ministarstva zdravstva radi procjene materijalnih potreba bolnice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara