Visoka dužnosnica UN-a: Embargo na prodaju oružja Libiji je besmislen

Visoka dužnosnica UN-a: Embargo na prodaju oružja Libiji je besmislen
Foto: EPA

EMBARGO na prodaju oružja Libiji, kojim se želi zaustaviti sukobe, postao je besmislen zbog opetovanih kršenja, ocijenila je u Münchenu visoka dužnosnica UN-a pozivajući da oni koji ga krše za to odgovaraju.

"Embargo na prodaju oružja postao je vic, svi ovdje zaista moramo učiniti više", rekla je zamjenica posebnog UN-ovog predstavnika za Libiju Stephanie Williams na rubu 56. sigurnosne konferencije u Münchenu.

Borbe se nastavljaju

Williams je takvu ocjenu iznijela nakon sastanka ministara vanjskih poslova koji su razgovarali o razvoju stanja u Libiji od siječanjskog samita u Berlinu na kojem je dogovoreno da će se embargo poštivati i da se strane sile više neće miješati u unutarnja pitanja Libije. 

Međutim, od berlinskog sastanka borbe u Libiji se nastavljaju unatoč pozivima za prekid vatre.

"Složeno je jer se embargo krši na kopnu, moru i u zraku, ali njegovo poštivanje mora se pratiti i mora se odgovarati za njegovo kršenje", rekla je Williams novinarima, upozorivši da je Libija preplavljena naprednim oružjem. 

Nekoliko zemalja koje podržavaju suprotstavljene frakcije u Libiji opetovano krše embargo, po UN-u koji je već prije za to optužio Ujedinjene Arapske Emirate, Egipat i Tursku.

Nakon Berlinske konferencije kršenja embarga postala su još češća, na što je UN upozorio ne imenujući nikoga izravno.

Libijska nacionalna armija koju vodi general Kalifa Haftar bori se od travnja 2019. protiv snaga odanih međunarodno priznatoj vladi nacionalnog jedinstva (GNA) u Tripoliju za nadzor nad glavnim gradom. UAE i Egipat podržavaju Haftara, a Turska GNA.

"Kršenje embarga je kršenje UN-ove rezolucije"

Predstavnici 13 zemalja upletenih u libijski sukob, uključujući Egipat, UAE i Tursku, okupili su se na margini konferencije o sigurnosti u Münchenu kako bi razgovarali o razvoju situacije u Libiji mjesec dana nakon sastanka u Berlinu održanog 19. siječnja.

Nakon susreta objavili su zajedničku izjavu u kojoj se navodi da su razgovarali o kršenjima embarga na prodaju oružja Libiji, za koja se kaže da su "za žaljenje", i "ponovno izražava odlučnost da se pridonese njegovoj potpunoj provedbi".

No ne spominje se kako će se poštivanje embarga pratiti, kako će ga se provoditi i hoće li biti posljedica za njegovo kršenje.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je da želi da ministri vanjskih poslova EU-a sutra donesu odluku o svojoj ulozi u praćenju poštivanja embarga.

"Svi moraju znati da, ako budu kršili embargo u budućnosti, tada krše UN-ovu rezoluciju i da to ne može proći bez posljedica", rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara