Vjernici masovno napuštaju kršćanske crkve u Njemačkoj, pogledajte brojke

Vjernici masovno napuštaju kršćanske crkve u Njemačkoj, pogledajte brojke
Ilustracija: EPA

DVIJE najveće crkve u Njemačkoj, Katolička i Protestantska, objavile su da bilježe rekordan broj odlazaka vjernika.

"Katoličku crkvu u Njemačkoj je 2018. napustilo 216.000 članova, što je porast od 29 posto u odnosu na raniju godinu“, priopćila je Njemačka biskupska konferencija u Bonnu.

Kažu da je ovaj trend zabrinjavajući

Tajnik konferencije Hans Langendoerfer nazvao je taj trend "zabrinjavajućim“ i kao glavni razlog naveo objavljivanje velike studije o zlostavljanju maloljetnika unutar Crkve prošle godine.

"Mnogi nam ne vjeruju da konzekventno i odlučno djelujemo protiv počinitelja u vlastitim redovima“, rekao je Langendoerfer njemačkoj novinskoj agenciji dpa.

Istovremeno, Protestantska crkva Njemačke u Hanoveru je priopćila da ju je lani napustilo 220.000 vjernika, jedanaest posto više nego 2017.

Predsjednik Vijeća Protestantske crkve Heinrich Bedford-Strohm je objasnio kako je svaki izlazak iz Crkve "bolan“, ali da danas vjernici potpuno slobodno mogu odlučiti hoće li ostati u crkvenoj zajednici ili ne.

"Mi smo zahvalni svima koji su snagom vlastite volje odlučili ostati u okrilju Crkve“, rekao je Bedford-Strohm.  

Crkveni porez jedan od razloga napuštanja Crkve?

Poznati kriminolog i istaknuti pripadnik Protestantske crkve Christian Pfeiffer smatra da je i crkveni porez u Njemačkoj jedan od razloga napuštanja Crkve.

"Za razliku od SAD-a, Crkva se u Njemačkoj može osloniti na sigurne prihode od poreza što je možda čini tromom“, rekao je Pfeiffer.

Usprkos padu broja vjernika, zbog trenda povećanja plaća i povoljne gospodarske situacije prihodi od crkvenog poreza se nisu smanjili.

U Njemačkoj pripadnici jedne od dviju crkvenih zajednica plaćaju tzv. crkveni porez koji iznosi 8 do 9 posto od poreza na prihod.

Katolička crkva trenutno ima 23, a Protestantska 21 milijun vjernika. 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara