Vještaci utvrdili da smrt Jovana Bote nije posljedica sukoba s malodobnicima

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Zadru obustavilo je istražni postupak protiv dvojice malodobnika iz Perušića kod Benkovca nakon što su stručnjaci Zavoda za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Zagrebu utvrdili da je srpski povratnik Jovan Bota iz Benkovca umro zbog začepljenja ogranaka plućnih arterija ugrušcima krvi, a ne zbog posljedica ozljeda zadobivenih u izgredu s malodobnicima.


Izgred srpskog povratnika Jovana Bote s malodobnicima iz Perušića kod Benkovca dogodio se 1. veljače prošle godine. Tada su trojica malodobnika srela Jovana Botu, a nakon međusobnog vrijeđanja na nacionalnoj osnovi navodno su ga pogodili kamenom. Poslije toga Bota se obratio za pomoć biogradskom Domu zdravlja gdje mu je pomoć i pružena, vrlo je brzo pušten kući, a preminuo je 13. veljače prošle godine.

Nije bilo nikakvog prijeloma rebra, utvrdili su zagrebački stručnjaci sa Zavoda za sudsku medicinu, a na temelju analize rendgenske snimke od 3. veljače prošle godine. Udarac koji je, po vlastitom iskazu, Jovan Bota zadobio 1. veljače prošle godine nije doveo do prijeloma i nema nikakve veze s njegovom smrću, navodi se u nalazu zagrebačkih vještaka, a doznaje se danas u Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Njegova je obitelj nakon pokopa izrazila sumnju da je smrt posljedica udarca, te je zatražila ekshumaciju, čemu je i udovoljeno. Patolozi Opće bolnice u Zadru nakon obdukcije ustvrdili su da je smrt Jovana Bote nastupila kao posljedica komplikacija nakon ozljeđivanja, odnosno prijeloma jedanaestog lijevog rebra. Godinu dana poslije zagrebački su vještaci potpuno opovrgnuli nalaz zadarskih patologa i utvrdili da je Botina smrt posljedica začepljenja krvnih žila, a ne navodnih udaraca.

Udruge za zaštitu ljudskih prava i udruge Srba u Hrvatskoj lani su reagirale i isticale Botu kao primjer ugrožavanja prava srpskih povratnika, a protiv malodobnika iz Perušića policija je pokrenula postupak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara