Vjetar na Medvednici srušio 30 tisuća stabala, pogledajte dramatične snimke

Vjetar na Medvednici srušio 30 tisuća stabala, pogledajte dramatične snimke
Screenshot/video: Hrvatske šume, Foto: Luka Šangulin/Index

HRVATSKE šume i dalje zbrajaju štete od olujnog vjetra koji je 12., 13. i 14. svibnja poharao Medvednicu i Zagreb. Konačne brojke znat će se tek nakon završetka sanacije opustošenih šuma, ali za sada procjenjuju da bi moglo biti porušeno oko 30 tisuća kubika, što je otprilike isto toliko stabala. Nije stradala samo Medvednica nego i parkovi u gradu u kojima su šumari prebrojili oko 1400 srušenih stabala, od toga 500 samo u Maksimiru.

Na cestu palo 500 stabala

"Samo na Sljemensku cestu palo je više od 500 stabala", rekao je Damir Miškulin, voditelj zagrebačke Uprave šuma. Radnici Hrvatskih šuma su u samo dva dana uspjeli očistiti cestu i osposobiti je za promet. Njome ipak preko dana voze samo kamioni jer će sve do rujna ostati zatvorena svaki dan između 9 i 16 sati da bi se olakšao pristup mehanizaciji koja gradi žičaru.

U Hrvatskim šumama ovu oluju uspoređuju s onom iz 2014. godine koja je nanijela ogromne štete na Medvednici. Procjenjuju da je ovogodišnja zahvatila dvostruko veću površinu, ali da je nanijela upola manju štetu. Smjer vjetra, naime, bio je gotovo identičan pa nisu jako stradala mlada stabla koja su narasla od 2014. godine. 

Prezrela stabla nisu na vrijeme posječena

"Velike štete od vjetra imamo jer je uglavnom riječ o prezrelim stablima koje je trebalo odavno ukloniti, ali to se posljednjih 30 godina nije radilo", kaže Miškulin. Smatra da se šumom nije ispravno gospodarilo zbog straha od javnosti koja se digne na stražnje noge čim se pipne neko stablo na Medvednici. 

"Ono što je opustošila oluja Teodor 2014. godine danas je pokriveno mladom šumom bukve. Ljudi je zovu šikarom ili grmljem jer ne znaju kako izgleda mlada šuma", rekao je Miškulin.

Prohodna je Bikčevićeva staza

Stotinjak radnika Hrvatskih šuma još će mjesecima čistiti Medvednicu od porušenih stabala. Zasad je očišćena cesta i za planinare je prohodna Bikčevićeva staza. Ako vrijeme dozvoli, do kraja lipnja bit će prohodne i Omladinska i Leustekova staza. Ostale će još morati pričekati čišćenje jer su nepristupačne za tešku mehanizaciju. Vjeruju da će ih očistiti do početka zime, a u ožujku i travnju sljedeće godine krenuli bi s pošumljavanjem. Sve u svemu, tri vjetrovita dana šumarima su dala godinu dana posla. I ta jedna godina je samo početak. Na gustu šumu ljubitelji Medvednice će čekati više od 30 godina, i to ako ne bude novih razornih oluja. 

Drvnu industriju ne zanimaju srušena stabla

"U javnosti su se pojavile glasine da smo presretni što je vjetar porušio stabla i da trljamo ruke zbog zarade, ali to nije istina. Bukva se ne siječe kada je, kao sada, puna soka jer lako istruli. Drvnoj industriji takvo drvo nije zanimljivo", kaže Miškulin.

Većina porušenih stabala tako će završiti u ogrjevu. Prodaja ogrjevnog drva ni približno neće šumarima nadoknaditi štetu od oluje. Procjenjuje se da će samo na izvlačenje srušenog drveća potrošiti nekoliko milijuna kuna.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara