Vlada Brodosplitu otpisuje 2,9 milijardi kuna duga

Foto: Nikola Vilić/Cropix

NEDAVNOM odlukom Vlade (na zatvorenoj sjednici) regulirani su imovinsko-pravni odnosi države i najvećih hrvatskih brodogradilišta. 

Dug Brodosplita 5 milijardi?

U pitanju je obeštećenje za pomorsko dobro. Vlasništvo na terenima na kojima se nalaze škverovi postaje državno. U slučaju Brodosplita radi se o 2,9 milijardi kuna. Za toliko bi trebao biti smanjen dug Brodosplita, koji se u ovom trenutku procjenjuje na nekih pet milijardi kuna, a za toliko bi se trebao umanjiti i iznos koji bi budući kupac, u ovom trenutku to je i dalje jedino i isključivo DIV, trebao "istresti" za preuzimanje splitskog škvera.

Danas bi sporazum na tu temu u Vladi trebao potpisati direktor škvera Srđan Kovač, no u Brodosplitu tu informaciju nisu htjeli komentirati. Tek kažu da je direktor na službenom putu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Država plaća jamstva jer se ne vraćaju stari dugovi!

Vremena je sve manje i manje, restrukturiranje (prodaja) se mora obaviti što brže, kako bi se digla zabrana ugovaranja novih poslova koju je nametnuo Bruxelles. Novih ugovora nema pa se poslovanje Brodosplita pokriva aktiviranjem državnih jamstava. Posljednje dvije godine dugovi se uopće ne vraćaju! Igra je to velikih brojki, jer Brodosplitu samo za plaće na godišnjoj razini treba 250 do 300 milijuna kuna... 

Premda je opstanak škverova strateški interes države i lokalnih zajednica, zbog kilavljenja sa prodajom i uzimanjem neozbiljnih kupaca za ozbiljne (DIV-ovih 50 milijuna kuna vlastitog kapitala), državna blagajna poprilično se ispraznila ovim kupovanjem vremena i odgađanjem neizbježnog. Tek treba vidjeti hoće li ovih tri milijarde kuna otpisa pomoći Splićanima u naporima da izguraju ovo teško razdoblje u svojoj povijesti. 

Sindikalist Zvonko Šegvić pozvao je na zajedništvo. Hajduk slavi 100 godina, zašto ne bi za deset godina i Brodosplit?

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara