Vlada će spomeničkom rentom osigurati novac za očuvanje kulturne baštine

IZMJENAMA i dopunama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara Vlada će, posebice reguliranjem spomeničke rente, ostvariti znatne prihode koje će obvezno ulagati u zaštitu i očuvanje kulturne baštine.

Ministar kulture Antun Vujić izjavio je Hini da će se tako prikupiti 50 posto više novca nego što je bilo moguće po sadašnjem zakonu.

"Samo bi Dioklecijanova palača, po srednjem izračunu spomeničke rente od pet kuna, na godinu osigurala dva milijuna kuna", rekao je Vujić.

Zakonske izmjene, naime, predviđaju da su spomeničku rentu dužne uplaćivati fizičke ili pravne osobe koje obavljaju gospodarsku djelatnost u nepokretnome kulturnom dobru ili na području kulturno-povijesne cjeline (primjerice Dubrovnik).

Predlaže se uplata od tri do deset kuna po četvornome metru korisnog prostora u zakonom predviđenim postotcima, ovisno o odluci grada ili općine na čijem je području kulturno dobro.

Taj se novac može upotrijebiti isključivo za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara - 60 posto prihoda ostaje gradu ili općini, a 40 posto odlazi u državni proračun s obvezom da se uloži u nacionalni program zaštite kulturne baštine.

Zakonskim izmjenama omogućit će se znatna financijska sredstva time što će se, osim reguliranja spomeničke rente, pravno urediti i kontrolirano gospodarsko korištenje kulturnih dobara davanjem koncesija.

Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopuna Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara dio je paketa europskih zakona kojima se usklađuje zakonodavstvo Republike Hrvatske sa zakonodavstvom Europske unije, a bit će na dnevnom redu saborskog zasjedanja na jesen.

Pokazalo se potrebnim pravno uskladiti hrvatsko zakonodavstvo s odgovarajućim propisima Unije, i to u dijelu koji se odnosi na povrat kulturnih dobara zakonom zaštićenih u zemljama iz kojih potječu, a nezakonito iznesenih iz drugih zemalja i unesenih u Hrvatsku.

Provedba predloženih zakonskih izmjena, za koje Vlada predlaže hitni postupak, neće zahtijevati dodatni novac iz državnog proračuna.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara