Vlada na zatvorenoj sjednici utvrdila aktivnosti i rokove za odgovore na upitnik EU-a

HRVATSKA Vlada na današnjoj je zatvorenoj sjednici usvojila Pregled aktivnosti i rokova za izradu odgovora na Upitnik Europske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo u Europskoj uniji.

Vlada je usvojila i Pregled zakonskih prijedloga kojima se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s propisima Europske unije kao i Pregled izvršavanja mjera utvrđenih planom provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za lipanj 2003., priopćeno je iz vladina Ureda za odnose s javnošću.

Vlada nema primjedaba na Izvješće o radu Komisije za vrijednosne papire za 2002., a pozitivno mišljenje dala je i na Izvješće o izvršavanju Financijskog plana Fonda za regionalni razvoj RH za prošlu godinu.

Vlada je izmijenila Tarifni sustav za transport plina za dobavljače plina i povlaštene kupce plina. Izmjenom se produžuje prijelazno razdoblje za dodatna četiri mjeseca. Prema odredbama Tarifnog sustava prijelazno razdoblje trebalo je trajati godinu dana od dana početka primjene i prestati 1. rujna 2003. Zbog objektivnih okolnosti i problema uočenih u proteklih godinu dana intenzivnih priprema za punu primjenu Tarifnog sustava, prijelazno razdoblje se produžuje do 1. siječnja 2004.

Vlada je dala prethodnu suglasnost za upućivanje službenika Ministarstva unutarnjih poslova u Misiju OESS-a u Gruziji.

Prihvatila je i prijedlog za kandidiranje RH za organizaciju sastanka država stranaka Otawske konvencije o protupješačkim minama, koji bi se održao u Zagrebu 2005.

Konvenciju o zabrani uporabe, stvaranja zaliha, proizvodnje i prijenosa protupješačkih mina i o njihovom uništenju (Otawsku konvenciju) iz 1997. do kraja siječnja ove godine potpisalo je 146 zemalja, a 131 ju je ratificirala.

U provedbi obveza proizašlih iz Konvencije, Hrvatska je do sada imala značajnu ulogu. Isticanje kandidature za zemlju domaćina sastanka jača ugled i povjerenje Hrvatske u međunarodnim krugovima i potvrđuje se njezina vodeća uloga u protuminskom djelovanju na ovim prostorima.

Vlada je dala suglasnost koncesionaru Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju, Krapinske toplice, za prijenos dijela prava i obveza na crpljenje termomineralnih voda iz vrela Pučka kupelj i Jakobova kupelj na Aqua Vivae d.d., Krapinske toplice. Razlozi za predloženu podjelu prava na crpljenje termomineralnih voda obrazloženi su potrebom za razdvajanjem komercijalne djelatnosti (rekreacija, turizam, proizvodnja mineralne konzumne vode) od zdravstvene djelatnosti, koja ostaje kao temeljna djelatnost bolnice.

(Hina) pp sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara