"Vlada nakon izbora nema nikakve volje ni interesa suzbiti stalni rast cijena goriva"

NAJNOVIJE poskupljenje goriva, kojim su se Eurodizel, Dizel i Super plus 98 vinuli u do sad neviđene visine te preskočili granicu od 9 kuna po litri, zabrinulo je i zagrebačke HNS-ovce koji navode kako je "za ovakvu situaciju odgovorna Vlada".

> "Financijski špekulanti određuju cijenu nafte"

> Sindikati nakon poskupljenja goriva traže od Sanadera zaštitu standarda građana

Gradska organizacija zagrebačkog HNS-a ocijenila je kako je najnoviji rast cijena naftnih derivata "krajnje zabrinjavajuć, jer su cijene Eurodizela, Dizela i Super plusa 98, nakon prve, od 8 kuna, prešle i drugu `psihološku granicu` od 9 kuna".

"Krajnje konzekvence vrlo su ozbiljne, jer rast cijena benzina dovodi do porasta svih potrošačkih cijena, rušenja standarda građana, akceleracije inflacije i gospodarske stagnacije. Smatramo da je za ovakvu situaciju odgovorna Vlada, koja, čini se, nakon izbora nema nikakve volje ni interesa suzbiti stalni rast cijena goriva. Podsjećamo da su cijene goriva nakon izbora porasle već nekoliko puta, a Vlada po tom pitanju nije poduzela ništa", navode.

"U Sloveniji gorivo jeftinije jer su državni nameti manji"

"Postavlja se pitanje zašto je u Sloveniji, primjerice, benzin jeftiniji nego u Hrvatskoj. Problem zasigurno predstavlja činjenica da su cijene benzina preopterećene državnim nametima. Točnije, 50 posto cijene benzina otpada na naknadu za financiranje Agencije za obvezne zalihe, trošarine, Hrvatske ceste, Hrvatske autoceste te za PDV", dodaju.

"Tražimo, stoga, od Vlade da poduzme mjere kojima bi se smanjile cijene benzina, odnosno da smanji državne namete. Posebno bismo htjeli skrenuti pozornost na to da su nameti za Hrvatske ceste i Hrvatske autoceste trenutno precijenjeni odnosno previsoki, budući da izgradnja u navedenim sektorima nije jednakog obujma kao u trenutku kada su ti nameti prvobitno određeni", navode.

"Kao zagrebački HNS pogotovo smo zabrinuti za standard građana čiji je standard uz ova nova poskupljenja goriva dodatno narušen visokim lokalnim komunalnim nametima. Zagrepčani su u posljednje vrijeme suočeni sa stalnim poskupljenjima i udarcima na vlastiti džep, a ni aktualna lokalna, kao niti državna vlast očito ne pokazuje nikakav sluh za njihove probleme", smatraju.

I.M.
Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara