Vlada: Nema nesuglasja između monetarne i izvršne vlasti o dugu

IZMEĐU izvršne i monetarne vlasti nema disonantnih tonova, priopćeno je danas iz Vlade nakon radnog sastanka premijera Ivice Račana s čelnicima Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke na kojem se razgovaralo o vanjskom dugu i platnoj bilanci Hrvatske.

"Jedinstven je stav da pojačano treba voditi računa o inozemnom zaduživanju te da rješenje problema deficita tekućeg računa platne bilance treba tražiti u poticanju direktnih stranih investicija, osobito izvozno orijentiranih i u uravnoteženju razmjene roba i usluga s inozemstvom, što ponajprije znači podršku izvozu i investicije u izvozne sektore.

Ministarstvo financija i HNB zaključuju da je javni dug u prihvatljivim granicama, ali da se ukupna inozemna zaduženost zemlje mora usporiti, osobito u dijelu koji generiraju banke. Za to je područje nadležna HNB i ona priprema određene mjere za ublažavanje negativnih trendova", navodi se u priopćenju Vladina Ureda za odnose s javnošću.

U priopćenju se navodi i podatak da u ukupnom inozemnom dugu od 18,5 milijardi dolara, na državu otpada 7,3 milijarde dolara, odnosno 37,8 posto. U usporedbi s protekle tri godine, taj se udio smanjio, ističe Vladin Ured za odnose s javnošću.

Kako se navodi, premijer Račan izrazio je zadovoljstvo radnim sastankom na kojem su problem vanjskog duga, platne bilance, te monetarne i fiskalne politike razmotreni kao priprema za jednu od idućih sjednica Vlade.

Vlada će o toj temi zatražiti raspravu i u Hrvatskom Saboru, najavljuje se u priopćenju.

Višesatni radni sastanak premijera Račana s ministrom financija Matom Crkvencem i guvernerom HNB-a Željkom Rohatinskim sa suradnicima održan je u Vili Prekrižje iza zatvorenih vrata.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara