Vlada o mjerama za povećanje sigurnosti u prometu

S obzirom na to da je u prometnim nesrećama u prvih pet mjeseci ove godine poginulo 248 osoba, što je 21 posto više nego u istom razdoblju lani, Vlada je na današnjoj sjednici u Šibeniku predložila mjere kako bi se povećala sigurnost u prometu. L

Zaključeno je da hitno, prije ljetne stanke treba donijeti novi zakon o sigurnosti u prometu te izmijeniti Zakon o prekršajima.

Posebice je upozoreno na Zakon o prekršajima, po kojem se vozačka dozvola može oduzeti, ali i vratiti za tri dana, zbog čega se često ponavljaju prekršaji.

U Hrvatskoj se kazne ne osjećaju kao mjere upozorenja, imamo vozače s brzim automobilima koji imaju 500 kuna da plate kaznu na mjestu prekršaja, istaknula je ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt.

I potpredsjednica Jadranka Kosor upozorila je na problem s mladim vozačima. Svaki vikend u Hrvatkoj crni je vikend za mnoge roditelje, kazala je.

Među Vladinim prijedlozima za povećanje sigurnosti su i prijedlozi za uvođenje testiranja vozača na opojne droge, pojačanje nadzora nad zdravstvenim pregledima za vozače, pokretanja edukativnih mjera, pojačanje medijskih kampanja itd.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je u hitnu saborsku proceduru poslala prijedlog izmjena Zakona o zemljišnim knjigama, čije bi pozitivne učinke, rekla je ministrica Škare-Ožbolt, građani trebali osjetiti već na jesen.

Izmjene su, istaknula je, usmjerene prema većoj učinkovitosti i ažurnosti zemljišno-knjižnih sudova, to jest skraćivanju postupaka i smanjenju broja neriješenih zemljišno-knjižnih predmeta.

Predloženo je da se uvedu ovlašteni sudski službenici - zemljišno-knjižni referenti ili namještenici koji bi samostalno donosili rješenja, a imenovao bi ih predsjednik neposredno višeg suda.

Vlada je predložila i da se briše odredba o potrebi da zemljišno-knjižni sud pravno poučava stranke i da neuredne i nepotpune prijedloge odmah odbacuje, a drukčije bi se reguliralo i pravo na žalbu.

(Hina) xbn/dsil yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara