Vlada o zakonskom tekstu o pomilovanju, elektroničkim medijima, brdskim područjima

UMJESTO sudu, molba za pomilovanje podnosila bi se Ministarstvu pravosuđa, odluka o pomilovanju postala bi javna, morala bi se objaviti u službenom glasilu, neke su od novina iz zakonskog prijedloga o pomilovanju što ga je danas utvrdila hrvatska Vlada.

Molba bi se, predviđa zakon, podnosila nakon pravomoćne presude i mogla bi se ponoviti nakon godine dana, a ako je u pitanju blaža kazna (do tri godine ili blaža) već nakon šest mjeseci.

Ministarstvo pravosuđa dobilo bi pak mogućnost da podatke potrebne za donošenje odluke o pomilovanju zatraži praktički od bilo koga uključujući i lokalnu sredinu iz koje osuđenik dolazi.

Iako sadržajno zakon nije bio sporan za članove Vlade, ministar unutarnjih poslova Šime Lučin prigovorio je ministrici pravosuđa što nije traženo mišljenje MUP-a.

Premijer Ivica Račan rekao je Lučinu da se on ili netko iz MUP-a mogao pojaviti na resornoj koordinaciji i riješiti nesporazum.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjednici Vlade to ne možete raditi, to je nepotrebno i štetno, poručio mu je premijer.

Vlada se suglasila s predloženim izmjenama Zakona o brdsko planinskim područjima slijedom kojih bi se u ta područja u konačnici ubrojilo ukupno 38 gradova i općina koje bi dobile ista prava kakva imaju i jedinice iz treće skupine područja posebne državne skrbi.

Vlada je Saboru u prvo čitanje poslala Prijedlog zakona o elektroničkim medijima.

Prema tom zakonu nakladnici bi do kraja siječnja svake godine morali dostaviti podatke o vlasničkoj strukturi, a pojedini nakladnik mogao bi se baviti samo radijskom ili samo televizijskom djelatnošću.

Vlada se pozitivno očitovala o predloženim zakonima o službenoj statistici, o sestrinstvu, te podržala prijedlog da se Hrvatska 2006. uključi u međunarodni program provjere znanja (Pisa program). Ukupni troškovi programa koji treba osigurati objektivno i stručno vrednovanje hrvatskih petnaestogodišnjaka procjenjuje se na 1,8 milijuna kuna.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara