Vlada objavila javni poziv, traži se pravobranitelj/ica za ravnopravnost spolova

Vlada objavila javni poziv, traži se pravobranitelj/ica za ravnopravnost spolova
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

VLADA je raspisala Javni poziv za imenovanje pravobranitelja/ice za ravnopravnost spolova, sadašnjoj Višnji Ljubičić osmogodišnji mandat istječe koncem listopada.

Pravobranitelja/icu imenuje i razrješava Hrvatski sabor na vladin prijedlog, imenuje je na vrijeme od osam godina i može biti ponovno imenovan/na.

Na tu dužnost može biti imenovan hrvatski državljanin/ka sa završenim diplomskim sveučilišnim studijem koji/ja je osobnim zauzimanjem poznat/a javnosti u području zaštite ljudskih prava.

Prijave, uz koje je obvezno priložiti životopis i dokaze o ispunjavanju uvjeta, podnose se Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Na temelju prispjelih prijava vlada će saboru predložiti imenovanje.

Pravobranitelj/ica djeluje neovisno i samostalno, prati provođenje Zakona o ravnopravnosti spolova i drugih propisa koji se tiču te ravnopravnosti. Najmanje jednom godišnje izvješćuje sabor o svom radu i uočenim pojavama.

Uz to, razmatra slučajeve kršenja načela ravnopravnosti spolova, slučajeve diskriminacije prema pojedincima ili grupama koju su počinila tijela državne uprave, lokalne uprave i druga tijela s javnim ovlastima, zaposleni u tim tijelima i druge pravne i fizičke osobe. U obavljanju poslova iz svoga djelokruga pravobranitelj/ica je ovlašten/a upozoravati, predlagati i davati preporuke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara