vlada: očitovanje o saborskom zaključku u vezi s naknadom štete od teroristilkih akata i javnih demonstracija

Na današnjoj zatvorenoj sjednici Vlada se očitovala da nema potrebe za donošenjem posebnog propisa kojim će se regulirati naknada materijalne štete uslijed terorističkih akata i javnih demonstracija, kako je to ustvrdio Hrvatski sabor u svom Zaključku, na sjednici održanoj 14. srpnja 2003. L

Vlada smatra da je Zakon o odgovornosti za štetu nastalu uslijed terorističkih akata i javnih demonstracija, regulirao materiju nadoknade šteta na način kako je to, u ovom trenutku, optimalno za Republiku Hrvatsku.

Svako drugo proširenje prava koja bi se pripisala novim propisom, kako to stoji u Zaključku Hrvatskog sabora, dovelo bi u neravnopravan položaj građane kojima su dosad, sukladno Zakonu o obnovi, obnovljeni samo stambeni objekti, na kojima je šteta nastala kao posljedica neposrednih ratnih djelovanja, ali na kojima je šteta nastala i uslijed terorističkih akata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Inače, Zakonom o odgovornosti za štetu nastalu uslijed terorističkih akata i javnih demonstracija uređuje se odgovornost za štetu počinjenu aktima terora i drugim aktima nasilja poduzetim s ciljem teškog narušavanja javnog reda zastrašivanjem i izazivanjem osjećaja nesigurnosti građana te uslijed demonstracija i drugih oblika masovnog izražavanja raspoloženja na javnim mjestima. Za štete iz tog zakona odgovara Republika Hrvatska na načelima društvene solidarnosti, ravnomjernog snošenja javnog tereta te pravičnog i brzog obeštećenja. Također je propisano da oštećeni ima pravo samo na naknadu one štete koja je posljedica smrti, tjelesne povrede ili oštećenja zdravlja. Člankom 8. tog zakona propisano je da se materijalne štete nastale uslijed uzroka navedenih u tom zakonu nadoknađuju na teritoriju cijele Hrvatske u obliku obnove oštećenih ili uništenih materijalnih dobara, sukladno odredbama Zakona o obnovi.

Prema odredbama tog zakona obnova se provodi isključivo na stambenim objektima, uz ispunjavanje određenih uvjeta, dok nije propisana obnova poslovnih ili vikend objekata i sl. Dakle, sukladno kriterijima iz Zakona o obnovi, obnavljat će se samo stambeni objekti na teritoriju cijele Republike Hrvatske, oštećeni uslijed terorističkih akata ili javnih demonstracija, navodi se u priopćenju sa zatvorene sjednice Vlade.

(Hina) pp sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara