Vlada odbila 400 amandmana oporbe na proračun, pa i "žohar amandman"

VLADA je na današnjoj sjednici odbila sve oporbene prigovore na proračun - njih 400, a prihvatila je svoja tri. Zastupnici su predložili ukupno 421 amandman, od čega 29 amandmana s više od milijarde kuna na proračune izvanproračunskih fondova, dok je na sam proračun podnijeto 392 amandmana "teških" 8,8 milijardi kuna.

Premijer Ivo Sanader nije propustio iskoristiti za primjer neozbiljnosti oporbe "žohar amandman" SDP-ovca Zdenka Franića, kazavši da bi Vlada i bila spremna prihvatiti neki dobar amandman, "no da se predloženim amandmanima uglavnom željelo unijeti malo humora u politički život".

Na njega se nadovezao i ministar financija Ivan Šuker kojemu je u tekstu tog amandmana zasmetalo to što Franić insinuira da su zastupnici gamad, što je ocijenio neprihvatljivim. Šukeru je, kazao je,  sporno i uvredljivo obrazloženje da se videonadzor iskoristi radi efikasnog nadzora saborskih zastupnika, kuloara, te "praćenje svih vrsta žohara u Hrvatskoj, ali i sve ostale gamadi", kako stoji u Franićevom amandmanu, jednom od 240 koje je uložio SDP, i koji su redom odbijeni.

Nije prošao niti onaj u kojem se traže četiri milijarde kuna koje bi se prikupile porezom na kapitalnu dobit i utrošile na smanjenje doprinosa na zdravstveno osiguranje. Ministar financija obrazložio je odbijenicu postavivši pitanje koliki bi to promet trebao biti na tržištu kapitala da bi se moglo naplatiti četiri milijarde dobiti, s tim da bi procedura trajala bi više mjeseci.

IDS-ov amandman ipak prošao

Ipak, Vlada je prihvatila jedan oporbeni zahtjev, i to IDS-ov. Ta stranka u svom prigovoru na proračun zahtijeva da se Istarskoj županiji odobri 250 milijuna kuna za tunel Učka. Ministar prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta kazao je kako u raspravi prošle srijede IDS to nije baš eksplicitno naveo, ali da će se prijedlog Damira Kajina ipak usvojiti jer  je želja Vlade da se  Istarska županija željeznicom poveže s ostatkom Hrvatske.

Vlada je prihvatila i vlastite amandmane, kojima se pod jedan, Ministarstvu obrane osigurava preraspodjela 2,495 milijuna kuna, Ministarstvu vanjskih poslova 8,5 milijuna kuna, od čega 4,5 ide za NATO aktivnosti, te za Zdravstvo i socijalnu skrb 8 milijuna kuna, od čega tri i pol za rodilište u Petrovoj bolnici u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šuker o raspravi u Saboru: Pozornica za politička prepucavanja

Ministar Šuker kazao je da je rasprava u Saboru pokazala je da nije bilo ni jedne suštinske primjedbe na proračun, a da su svi amandmani, kod kojih se radi o prenamjeni deset milijardi kuna, "još jedna pozornica za određena politička prepucavanja".

No, Sanader je to malo ublažio i kazao da se oporbeni amandmani odbijaju stoga jer je Vlada ovogodišnji proračun vrlo pomno odradila u suradnji sa socijalnim partnerima i stručnjacima iz pojedinih područja, vodeći računa o makroekonomskoj stabilnosti.

Još jedna iscrpljujuća rasprava

Danas su se, naime, Banski dvori izjašnjavali o amandmanima podnesenim na Prijedlog državnog proračuna Republike Hrvatske za 2008. godinu koji je prošloga tjedna Vlada u 16-satnoj raspravi branila pred Saborom, a sutra će oporba braniti svoje prigovore i prijedloge o preraspodjeli državnog novca. Predsjednik Sabora Luka Bebić pozvao je zastupnike da dođu sat vremena ranije na sjednicu, u pola devet, jer će rasprava biti iscrpljujuća.

Ali da će najvjerojatnije bi uzaludna, kao i prošle godine kada su svi amandmani glatko odbijeni preglasavanjem vladajuće stranke.

A.B.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara