Vlada odbila poslodavce: Nema novih stranih radnika, uzmite penzionere

Vlada odbila poslodavce: Nema novih stranih radnika, uzmite penzionere
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

IZ Ministarstva rada i mirovinskog sustava pozvali su poslodavce da najprije iskoriste domaću radnu snagu te poručili da će tek onda, u slučaju potrebe, razmotriti i njihov zahtjev za povećavanje kvote za uvoz stranih radnika.

>> Poslodavci traže hitnu reakciju vlade: "Sezona je ugrožena"

"Glavni cilj Vlade je aktiviranje domaće radne snage, ali nam je jednako tako važna i uspješna turistička sezona te investicije u turizmu", odgovorilo je Ministarstvo na apel Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i Hrvatske udruge turizma (HUT) da vlada hitno donese odluku o povećanju kvota za uvoz radnika jer je, tvrde, zbog nedostatka radnika ugrožena turistička sezona.

Ministarstvo poziva poslodavce da se jave Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) koji će ih povezati s nezaposlenima kako bi pronašli odgovarajuću radnu snagu za sezonu.

Naime, na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) u ovom je trenutku oko 4000 nezaposlenih, od toga oko 1600 na obali, koji su raspoloživi za rad u sezoni i iskazali su želju za radom u sezoni. "Smatramo da bi to trebalo biti dostatno za zadovoljenje trenutačnih potreba za radom u turizmu", ističe Ministarstvo koje stalno prati situaciju na tržištu rada.

I umirovljenici mogu raditi u turizmu, kažu iz vlade

Napominju da su pripreme za ovogodišnju turističku sezonu krenule prošle godine kada je HZZ anketirao sve u to vrijeme nezaposlene, od kojih je više od 20 tisuća iskazalo želju za radom u turizmu. Njih se početkom ove godine, putem Dana poslova u turizmu u Osijeku, Zagrebu i Splitu, spojilo s poslodavcima koji su bili u potrazi za radnom snagom.

Osim toga, omogućen je rad umirovljenicima do pola radnog vremena, pa i tu postoji mogućnost za poslodavce u turizmu koji većinom traže radnike za pomoćne poslove u turizmu i ugostiteljstvu. Do sada je preko 12.300 umirovljenika iskoristilo mogućnost rada do pola radnog vremena uz primanje pune mirovine, navodi se u priopćenju.

Cilj je u prvom redu aktivirati domaću radnu snagu, ističe Ministarstvo te napominje da će u slučaju potrebe, nakon što se iskoristi domaća radna snaga, u najkraćem roku razmotriti zahtjeve za povećavanje kvote za uvoz stranih radnika. 

Ove godine osigurano je preko 15.000 dozvola za zapošljavanje radnika iz trećih zemalja u turizmu, što je dvostruko više nego prethodne godine. Po podacima Ministarstva, kvote za uvoz stranih radnika su pri kraju i ostalo je još oko 2100 dozvola. 

"U postupku obrade je nešto više od 3000 zahtjeva za izdavanjem radnih dozvola, tako da je trenutačno nešto više od 900 zahtjeva za dozvole više nego što imamo odobrenih kvota", navodi Ministarstvo.

Javio se i Plenković

O svemu se naknadno oglasio i Andrej Plenković.

"Vlada je spremna razmotriti povećanje kvota za zapošljavanje stranaca, ali tek kada se iscrpe mogućnosti zapošljavanja domaćih radnika", rekao je predsjednik vlade Andrej Plenković.

"Kada nedvojbeno utvrdimo da su iscrpljene mogućnosti zapošljavanja naših državljana, onda smo spremni razmotriti i proširiti kvote, koje su očito u pojedinim dijelovima, osobito na obali, bilo da je riječ o turizmu, ugostiteljstvu ili graditeljstvu nužno potrebne. Mi ćemo iza te odluke stati, ali ne želimo da to bude neargumentirano", rekao je Plenković odgovarajući na novinarska pitanja na margini sastanka sa županima, predstavnicima Udruge gradova, Udruge općina te predsjednikom Odbora za lokalnu (regionalnu) samoupravu u saboru.

Podsjetio je da je vlada jesenas utvrdila kvotu od 65 tisuća radnih dozvola za strance, to jest državljane trećih zemalja koje nisu članice EU-a. Ta je odluka bez presedana u novijoj hrvatskoj povijesti, rekao je Plenković.

"U pojedinim granama čini se da su te kvote konzumirane", rekao je i dodao kako "postoje signali" hotelijera da su na rubu trenutnog kapaciteta i da žele dodatno povećanje kvota

Rekao je i da je vlada bilo "vrlo izdašna" udvostručivši kvote za strane radnike u odnosu na 2018. godinu.

"Analizirat ćemo. Naravno da želimo da što veći broj hrvatskih državljana koji su trenutno nezaposleni iskoristi ovaj povoljan trenutak, gdje na tržištu rada praktički svatko onaj tko želi raditi u ovom trenutku može dobiti posao. To je naš stav i mi ga čak, na neki način, dijelimo sa sindikalnim središnjicama, jer bismo htjeli da što više naših nezaposlenih ljudi iskoristi ovu priliku", rekao je Plenković.

Dodao je kako je očito da se u pojedinim segmentima događa da su radna mjesta oglašena, a unatoč tako velikom broju registriranih na HZZ-u, "nema konkretnih aplikacija".

Apel poslodavaca: "Sezona je ugrožena"

Ovo priopćenje zapravo je odgovor vlade na zahtjev Hrvatske udruge poslodavaca koja je s Hrvatskom udrugom turizma poslala zahtjev za hitno povećanje kvota u turizmu.

"Uoči početka glavne turističke sezone situacija s radnom snage je kritična te je ugroženo otvaranje pojedinih turističkih kapaciteta, kao i restorana i kafića. Lokalnih zaposlenika nema, a kvote za uvoz stranih radnika su se potrošile i potrebna je hitna reakcija Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Vlade RH", upozorili su poslodavci.

Dodali su kako tjednima apeliraju da se pomogne turističkom sektoru u rješavanju ovog problema, ali da su se resorni ministar i vlada potpuno oglušili. "To je izazvalo šok u cijelom sektoru jer je riječ o tehničkim izmjenama koje ne iziskuju nikakva dodatna proračunska ulaganja, nego samo dobru volju administracije da razumije potrebe gospodarstva", stoji u priopćenju.

"Nažalost, sada kada se sezona borbe za svakog gosta zahuktava, suočavamo se s dva ključna problema: kvote su se potrošile, što znači da nema tko raditi bez obzira što su radnici iz inozemstva već stigli u Hrvatsku i s druge strane jasno je kako sustav zapošljavanja stranaca i administrativno provođenje korištenja kvota nisu učinkoviti, a za obradu zahtjeva čeka se više tjedana.

"Najveći gubitnik je turizam"

Turističkom sektoru nedostaje radne snage i ukoliko bi bilo moguće uvijek je na prvom mjestu zapošljavanje lokalnih-domaćih radnika, ali ne postoji raspoloživost i interes te se sada nalaze u škarama manjka radne snage i nemogućnosti uvoza radnika zbog nezaposlenih osoba koje ne žele raditi u turizmu.

Najveći gubitnik u ovom je slučaju država jer turizam čini 20 posto BDP-a i hrvatsko gospodarstvo ovisi o turističkoj sezoni. Borba za svakog gosta prestaje ako ne postoji osoblje koje će mu pružiti turističku uslugu. Samim time proračun gubi i prihode od zapošljavanja i od usluge koja se ne pruža. U najavama sezone isticali smo kako ponavljanje prošlogodišnjih rezultata ne bi trebalo smatrati neuspjehom, a hrvatski turizam sada je onemogućen u postizanju tih rezultata", stoji u apelu poslodavaca.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara