Vlada odlučila dati 20 milijuna kuna poticaja proizvođačima mandarina

Vlada odlučila dati 20 milijuna kuna poticaja proizvođačima mandarina
Ilustracija: Ivo Cagalj/PIXSELL

DANAS se održala sjednica vlade Republike Hrvatske. 

Na dnevnome redu sjednice bio je, između ostalog, i prijedlog zakona o Popisu poljoprivrede 2020. te Prijedlog odluke o donošenju Programa potpore za proizvođače mandarina za 2019. godinu

Vlada je nakon sjednice uputila prijedlog Zakona o popisu poljoprivrede 2020. s konačnim prijedlogom zakona, a donijela je i program potpore za proizvođače mandarina u iznosu od 20 milijuna kuna.

Cilj je Zakona o popisu poljoprivrede, kako je rekao potpredsjednik vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, dobivanje što preciznijih podataka o hrvatskoj  poljoprivredi i utvrđivanja važnosti te djelatnosti za cjelokupno gospodarstvo.

Važnost popisa

Popis je bitan, kako je rekao, i zbog provođenja zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), odnosno izrade svih drugih strateških dokumenata koji su bitni za novo financijsko razdoblje. Podaci trebaju obuhvatiti 98 posto ukupne korištene poljoprivredne površine i 98 posto stočnih jedinica.

Popis će se provesti od 1. do 30. lipnja 2020. godine, a bit će obuhvaćena poljoprivredna gospodarstva koja imaju više od 0,40 hektara korištene poljoprivredne površine i/ili 0,5 stočnih jedinica ili manje od 0,40 hektara korištene poljoprivredne površine, ali najmanje 0,1 hektar voćnjaka, vinograda i/ili maslinika, bilo koju površinu rasadnika, površine pod povrćem, sjemenskim usjevima i presadnicama, cvijećem i ukrasnim biljem ili gljivama namijenjene za tržište te sve pčelinje zajednice.

Popisom poljoprivrede neće biti obuhvaćene površine pod povrtnjacima za vlastite potrebe s manje od 100 četvornih metara.

Prikupljanje podataka

Podaci se prikupljaju od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva i poslovnih subjekata.

"U provedbu popisa biti će uključeno oko 3 tisuće sudionika za koje će se organizirati posebna poduka, a sredstva  su osigurana u okviru financijskog plana DZS-a za razdoblje od 2018. do 2021. u iznosu od 34,1 milijun kuna", istaknuo je Tolušić.

Dodao je i kako se predlaže donošenje zakona po hitnom postupku iz razloga jer bi se već u listopadu ove godine trebao provesti probni popis, od studenog je potrebno osnovati popisna povjerenstva za područja Županija i Grad Zagreb, a od prosinca osnovati popisne centre.

Podaci koji se prikupe provedbom Popisa poljoprivrede koristit će se isključivo za statističke svrhe te će biti temelj za ažuriranje Statističkog registra poljoprivrednih gospodarstava.

Proizvođačima mandarina 20 milijuna kuna potpora

Vlada je u četvrtak donijela i program potpore za proizvođače mandarina za 2019. godinu, a sredstva za provedbu programa u iznosu od 20 milijuna kuna osigurana su u državnom proračunu unutar financijskog plana Ministarstva poljoprivrede.

Tolušić je kazao kako je mandarina jedan od proizvoda u kojem smo samodostatni, proizvod koji je zaštićen na EU razini, proizvod po kojem smo poznati izvan Hrvatske.

Proizvođači mandarina posljednjih nekoliko godina su se našli u poteškoćama zbog sankcija na ruskom tržištu gdje je zabranjen izvoz mandarina iz Hrvatske, a drugi problem je i sredozemna voćna muha koja uništava plodove i stvara im velike financijske izdatke, pojasnio je.

To su, kako je kazao, razlozi zašto se vlada odlučila za posebnu pomoć proizvođačima za ovu godinu. "Osigurali smo 20 milijuna kuna u proračunu Ministarstva poljoprivrede", kazao je Tolušić napominjući kako se radi o 2000 proizvođača i otprilike 2000 hektara pod mandarinama i klementinama.

"To će biti velika pomoć proizvođačima i vjerujem da će biti isplaćeno već u lipnju ove godine", rekao je.

Najavio je i kako će krajem lipnja ići s posebnom potporom za proizvođače jabuka koji su također u poteškoćama i čim se završe pravne procedure i razgovori s EK i ta potpora će doći na vladu.

I premijer Andrej Plenković je rekao kako je ovo jako dobar način da se pomogne proizvođačima mandarina.

Tijek događaja:

09:28 Premijer je otvorio sjednicu vlade i dao riječ ministru Tolušiću.

09:27 O Uljaniku i 3. maju je rekao da vlada i ministarstva razgovaraju o limitiranju troškova te kako Darko Horvat intenzivno vodi razgovore o 3. maju te kako se očekuje i konačni stav kineske kompanije koja je bila u drugom posjetu.

09:26 Potom je pohvalio i ministra Kuščevića za projekt, kako ga je nazvao centralnog oblaka koji omogućuje svakom korisniku za pojedine dokumente da jednostavno pošalje upit vlastima, za što je Plenković rekao da je jedan ključan projekt u Kuščevićevoj domeni.

09:25 Od ostalih tema, izdvojio je boravak u Zagvozdu gdje je ministar Kujundžić realizirao projekt dnevne bolnice za što je Plenković rekao da je jako dobro.

09:23 "Bili smo u jednom intenzivnom posjetu Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje smo također vidjeli projekte EU poput parka na Majdanu", rekao je premijer i zahvalio ministrima na pokaznoj vježbi kojom se pokazala visoka spremnost na novu sezonu požara.

Rekao je kako će naši kanaderi biti stavljeni na raspolaganje na europskoj razini te kako će Europska komisija za to dati naknadu Hrvatskoj.

09:22 Potom je prokomentirao dane europskih fondova i otvorenih vrata te zahvalio ministrici Žalac na uloženom trudu.

09:20 Premijer je u uvodu odlučio prokomentirati najprije posjet Angele Merkel.

"Razgovarali smo o partnerskim odnosima koji su praktični i razgranati. Brojni ministri su bili u posjetu i brojni posjeti su dogovoreni, to potvrđuje da je Njemačka jedna od naših ključnih partnera, s kojom nas veže izrazito važna kapitalna uloga Hrvata koji žive u Njemačkoj, zemlja iz koje nam dolazi velik broj turista. Vjerujem da ćemo nastaviti suradnju", rekao je.

09:18 Počela je sjednica vlade.

09:16 Sjednica vlade kasni 15 minuta.

09:00 Očekuje se početak sjednice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara