vlada: potpora proizvođačima autodijelova

U iduće tri godine grupaciju proizvođača autodijelova država će podupirati sa po 35 milijuna kuna godišnje, odlučila je danas hrvatska Vlada.

Vlada se na zatvorenoj sjednici suglasila s mjerama koje trebaju poboljšati položaj te grupacije, koja zapošljava 2.900 radnika i čija će ukupna proizvodnja koja u cijelosti ide za izvoz ove godine dosegnuti milijardu kuna.

Prema tim mjerama, država će poticati proizvođače autodijelova da kreiraju vlastite proizvode, ulažu u proizvodnju alata koji su potrebi za izradu autodijelova, povećaju svoju tehnološku razinu, educiraju kadrove, informatiziraju poslovanje, te uvedu sustav kvalitete podudaran standardima proizvođača automobila.

Za to će u iduće tri godine trebati po 35 milijuna kuna godišnje, od čega će polovicu osigurati Fond za razvoj i zapošljavanje, a drugu polovicu proračun Ministarstva gospodarstva, izjavio je ministar gospodarstva Ljubo Jurčić.

Taj novac, kaže, ne bi išao kao subvencije poduzećima, već bi se financirali projekti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njegovim riječima, autodijelove proizvode splitska AD Plastika, Elkon iz Zlatar Bistrice, Cimos iz Buzeta i Prevent iz Zlatara.

Jurčić ističe da utvrđene mjere označavaju prijelaz sa pomoći pojedinim poduzećima na pomoć na razini sektora.

Uz mjere za industriju autodijelova, već su pripremljene i mjere za drvnu, tekstilnu i obućarsku industriju, kazao je ministar Jurčić.

(Hina) bn/um ds

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara