Vlada predlaže izjednačavanje civilnog i redovnog vojnog roka na 6 mjeseci

USPIJE li Vlada dobiti potporu saborskih zastupnika za svoj prijedlog civilni vojni rok mogao bi trajati šest mjececi kao i redovni.

Prijedlog zakona o civilnom služenju vojnog roka u kojem se to predlaže, naći će se u četvrtak pred Vladom.

U odnosu na prvotni prijedlog zakona, o kojemu je Vlada raspravljala ljetos, civilni je rok skraćen za dva mjeseca, sa osam na šest.

Zanimljivo je međutim da se dva nadležna ministarstva - obrane i rada, protive izjednačavanju trajanja vojnog i civilnog roka.

Predlagatelj zakona, Ministarstvo pravosuđa argumentima tih ministarstava suprotstavlja preporuku Europskog parlamenta o izjednačavanju vojnog i civilnog roka.

Inače, civilnom ročniku osam sati rada u državnoj službi, socijali, zdravstvu ili humanitarnim organizacijama, računalo bi se kao jedan vojnički dan, dakle 24 sata.

Zanimljiv je i podatak da je sve više zainteresiranih za civilno služenje vojske.

Naime, 1991., kada je uveden institut prigovora savjesti, podnesen je samo jedan takav zahtjev, a deset godina kasnije taj se broj popeo na čak 4.009.

Po dinamici pristizanja zahtjeva računa se da će ih ove godine biti između 8-9 tisuća.

Civilni ročnik državu mjesečno košta 555 kuna, s tim da u taj iznos nije uračunata njegova novčana naknada, a vojni ročnik 2.162 kune.

MORH je ove godine za civilne ročnike iz proračuna dobio 1,5 milijuna kuna, ali se tome treba dodati i 200 tisuća kuna godišnje za plaćanje stručnih poslova koji se obavljaju za civilnu službu.

Za redovne ročnike MORH je ove godine iz proračuna dobio 315 milijuna kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara