Vlada prihvatila plan poslovanja HŽ-a do 2007.- ulaganja od 15,3 milijarde kuna

HRVATSKE ŽELJEZNICE u idućih pet godina planiraju ulaganja od 15,3 milijarde kuna koja će biti usmjerena u infrastrukturu i prijevozne kapacitete.

Plan poslovanja HŽ-a od 2003. do 2007. danas je prihvatila hrvatska Vlada, te ga s programom financiranja i upravljanja lokalnim prugama uputila na raspravu u Hrvatski sabor.

Najveći dio HŽ-ova ulaganja po riječima ministra prometa Rolanda Žuvanića usmjerit će se na pruge na paneuropskim koridorima (X. koridor, VB i VC koridor, te prugu Zagreb-Split).

Željeznica će se uz to tehnološki osuvremeniti kako bi zadovoljila europske standarde. Taj proces uz ostalo obuhvaća nabavku suvremenih nagibnih vlakova i vagona. Modernizacija prijevozničke infrastrukture je nužna, jer se do 2008. i HŽ mora prilagoditi liberalizaciji željezničkog sustava Europe. Za obiman investicijski plan Hrvatskih željeznica neće biti dovoljna samo sredstva iz državnog proračuna i kredita Svjetske banke, pa ministar Žuvanić upozorava na važnost pronalaska stalnog izvora financiranja.

Mogući načini financiranja, po njegovim riječima, su do sada bili nepoznati i mogli bi naići na otpore, a praksa je nekih europskih zemalja donošenje posebnih zakona o financiranju željeznice.

Po prihvaćenom planu poslovanja HŽ-a mogući izvori, osim proračuna, su i dodatni porezi i naknade za zaštitu okoliša, što je model po kojemu jedna grana prometa financirala drugu.

Računa se i na namjensko izdavanje vrijednosnica.

Članovi Vlade podržali su plan poslovanja HŽ-a do 2007, kao i prijedlog da se učini sve kako bi se 60 posto plana ostvarilo radom domaćeg sektora.

Po planu za ovu godinu koji je Vlada danas prihvatila, HŽ planira ulaganja od 3,7 milijardi kuna smanjenje broja zaposlenih za 1.154 od ukupno 16.081, te povećanje prihoda za 6,8 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara