Vlada - prodaja udjela u četiri društva IPK Osijek

Hrvatska Vlada donijela je danas odluku o prodaji udjela u četiri društva IPK Osijek Erdutskim vinogradima, Ratarstvu i stočarstvu, Croatia i Robnoj kući, a prednost bi pri tome imali zaposlenici tih društava, izvijestio je novinare ministar gospodarstva Ljubo Jurčić, nakon zatvorene sjednice Vlade.

Riječ je o društvima radno-intenzivnih djelatnosti, koja su pripremljena za privatizaciju, nakon što su riješeni dužničko-vjerovnički i vlasnički odnosi i jasno definirana njihova imovina i kapital.L

Za drugu fazu privatizacije ostavljena su, pak, IPK-ova profitabilna društva - Kandit i Tvornica ulja MIA, a Tvornica šećera bi, kaže Jurčić, još jedno vrijeme trebala ostati u vlasništvu države.

U državnom vlasništvu bi ostao i Poljopriverdno-znanstveni centar IPK.

Nakon današnje Vladine odluke, Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju, u ponedjeljak bi trebao odlučiti o raspisivanju natječaja za četiri navedena društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema Vladinoj odluci, nominalna vrijednost Erdutskih vinograda je 97,4 milijuna kuna, a tvrtka bi se prodavalo u cjelini po cijeni od 7,5 milijuna kuna.

IPK Ratarstvo i stočarstvo, čija je nominalna vrijednost 542.000 kuna, prodavali bi se za jednu kunu, s tim, da će kupac morati podmiriti obveze prema državi. S kamatama te obveze se penju na gotovo 68 milijuna kuna, a kupac bi ih mogao platiti jednokratno, uz popust od čak 90 posto.

Za jednu kunu, prodaje se i Croatia, društvo nominalno vrijedno 76,3 milijuna kuna. Zainteresirani kupac toga društva morao bi podmiriti obveze prema HFP-u u iznosu 18 milijuna kuna i prema Kanditu od deset milijuna kuna.

Robna kuća, nominalne vrijednosti 17,6 milijuna kuna, prodavala bi se za 4,8 milijuna, prednost će imati zaposlenici, a njih je već prije, napomenuo je ministar, preuzelo Društvo Sjenjak.

(Hina) um/bn ds

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara